Архива вести
                   

ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈУ ПРЕДУЗЕЋА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

17. април 2013.

У Влади Србије јe данас потписан Меморандум о разумевању који треба да допринесе решењу проблема незапослености и недовољне развијености југа и југозапада Србије, кроз јачање сектора малих и средњих предузећа.

Меморандум су потписали министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић, амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, директорка Мисије УСАИД – а у Србији Сузан Фриц и директор Националне агенције за регионални развој Ивица Ежденци.

Министарка Калановић је истакла да је тај споразум потврда успешне сарадње Владе Србије и САД и да ће допринети решењу најкрупнијих проблема на југу и југозападу земље, а то су велике регионалне разлике и незапосленост.

Активности предвиђене меморандумом биће спроведене у 12 општина, које обухватају Врање, Лесковац, Прешево, Бујановац, Медвеђу, Рашку, Нови Пазар, Сјеницу, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нову Варош, а Министарка Калановићев је нагласила да су ове општине најбољи избор, јер је у њима највећа стопа незапослености у Србији. Подршка обухвата техничку и финансијску помоћ, пројекат ће спроводити директно УСАИД и Влада Србије, а још нису тачно опредељена финансијска средства за те намене.

Калановићева је похвалила УСАИД  пошто, како је рекла, реагује не онда када тој агенцији одговара, већ када су проблеми највећи. Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби оценио је да сарадња УСАИД-а и Владе Србије представља сасвим нови приступ, за који ће будућност показати да је бољи од досадашњих, пошто ће српским властима и по окончању пројеката остати ојачани капацитети за помоћ грађанима. Влада Србије ће, према његовим речима, у наредне две године ојачати своје капацитете, а грађани на југу земље ће унапредити своја мала и средња предузећа и побољшати свој економски положај. На питања новинара о коликом финансијском износу помоћи је реч, Кирби је одговорио да је у питању вишемилионски износ, а Фрицова да је првобитно планирано шест до седам милиона долара, али су напоменули да је та сума подложна променама, јер ће зависити од буџета који усваја Конгрес.

Ежденци је указао да је данашњи споразум први корак ка уговору за пројекте развоја југа и југозапада Србије, истакавши да је то први пут у Европи да једна национална институција спроводи такве пројекте, које финансирају САД преко УСАИД - а. Он је напоменуо да су у општинама обухваћеним овим меморандумом зараде много мање од просека у Републици и двоструко мање него у Београду.

Извор: Танјуг