Архива вести
                   

ПОДСТИЦАЈ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

27. децембар 2017.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је да је Србија, након осам година, почела да користи претприступна бесповратна средства ЕУ за пољопривреду – ИПАРД у износу од 175 милиона евра.

Недимовић је истакао да је ресорно министарство  расписало први јавни позив за добијање ИПАРД средстава за куповину нове механизације и опреме, а захтеви за одобравање права на подстицаје могу се поднети до 26. фебруара 2018. године. Министар је нагласио да су поменута средства намењена малим и средњим пољопривредним газдинствима, и то за све што је најпотребније пољопривреднику, уз напомену да се ово не односи на велике произвођаче, јер они немају право да учествују.

Јавни позив за куповину нових трактора биће расписан 4. јануара 2018. године, а рок за подношење захтева биће од тог дана до 26. фебруара 2018. године. Висина подстицаја износи од 60 до 80 одсто, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник, да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју и да ли се инвестиција односи на управљање отпадом и отпадним водама.

Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа и остали усеви (одређене врсте житарица и индустријског биља). Износи подстицаја које корисник може да оствари у секторима воћа, поврћа и у сектору усева могу бити од 5.000 до 700.000 евра, а за секторе млека и меса од 5.000 до 1.000.000 евра.Прихватљиве инвестиције и трошкови односе се на куповину нове механизације, опреме и трактора и опште трошкове .

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело