Архива вести
                   

ПОДСТИЦАЈ МИНИСТАРСТВА ПРИВРЕДЕ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ КОЈИ УЛАЖУ У БАЊЕ

15. март 2018.

Београд – „Инвеститори који су спремни да улажу у хотеле у локалним самоуправама у бањским подручјима могу да рачунају на подстицаје Министарства привреде, јер је Влада Републике Србије усвојила уредбу која регулише доделу подстицаја у ове сврхе,“ изјавио је ресорни министар Горан Кнежевић.

„Наше бање имају потенцијал да се развијају и да буду занимљивије туристима, али су им за то потребне инвестиције. Ми смо, као држава, спремни да подржимо улагаче који тај потенцијал препознају и који су спремни да улажу у хотеле у бањама”, рекао је Кнежевић у изјави Танјугу.

Према његовим речима, инвестиције које би држава подржала требало би да допринесу развоју већ постојећих бања, али уједно и утврђивању нових бањских подручја, јер у Србији, додао је, постоји велики број неискоришћених извора термалне и минералне воде са лековитим својствима.

Министарство привреде се, према уредби која је усвојена 8. марта 2018. године, определило да подржи инвестиционе пројекте у сектору услуга хотелског смештаја у бањским подручјима чија је минимална вредност два милиона евра и којима се обезбеђује запошљавање најмање 70 нових радника на неодређено време.Улагачи могу да рачунају на подстицаје у висини до 50 одсто оправданих трошкова, ако је реч о великим фирмама, 60 одсто за средња и 70 одсто за мала предузећа која би улагала у хотеле у бањама. Новом Уредбом о условима и начину привлачења директних инвестиција дефинишу се услови и начин привлачења и подстицања улагања од посебног значаја и пројеката којима се запошљава више од 100 нових радника, али и пројеката којима се запошљава до 100 нових људи.

Извор: Танјуг и Координационо тело