Архива вести
                   

ПОДРШКА МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

14. октобар 2014.

На основу конкурса за субвенције приватним предузећима Служба Координационог тела је у протекле две године са 100 милиона динара бесповратних средстава помогла развој и отварање нових радних места у 37 предузећа из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа. 

„Бици комерц” је приватно предузеће које је на конкурсу Службе Координационог тела у 2013. години добило 3 милиона динара. Фирма је основана 1999. године у Бујановцу и бави се трговином грађевинским и изолаторским материјалом, бојама и лаковима, керамиком и санитаријама. Поред трговине, Бици комерц се бави и производњом свежег бетона, а од ове године и производњом армиране мреже. Управо су субвенције Службе Координационог тела омогућиле да Бици комерц прошири своју производњу и понуду. Са 20 запослених који су из општина Бујановац и Прешево, оријентација им је превасходно на домаћем тржишту.

„Флуиди” је предузеће из Прешева основано 1994. године које је на конкурсу Службе Координационог тела 2012. године добило 3.98 милиона динара за унапређење производње и запошљавање нових радника. Кажу да су им средства овог Владиног органа значајно помогла у пословању пре свега са аспекта повећања капацитета. Баве се производњом сокова и безалкохолних пића и имају 64 запослена. Највише су поносни на квалитет својих производа. У наредних пет година план фирме је да прошири радне капацитете и да даље раде на усавршавању производње воћних напитака. Флуиди је фирма присутна и на домаћем и на страном тржишту. Производе пласирају у читавој Европи, Сједињеним Америчким Државама и Саудијској Арабији.

„Петровић” доо је предузеће из Кршевице (општина Бујановац) основано 1993. године. Производи тапацирани намештај. У време оснивања предузеће је пословало као мала кројачница за производњу јастука, прекривача и дечијих играчака. Кажу да су им 2,8 милиона динара добијена од Службе Координационог тела на конкурсу 2013. године била изузетно драгоцена. Тим новцем купљена је опрема којом је омогућено да њихови производи буду конкурентни на домаћем и страном тржишту и да запосле нове раднике који су углавном мештани Кршевице. За сада су успоставили одличну пословну сарадњу са партнерима у Црној Гори и Босни и Херцеговини, а планирају да у наредних пет година своје производе пласирају и шире у региону. 

Привредницима који би желели да инвестирају у општинама Бујановац и Прешево из ове три фирме поручују да буду креативни, да реализују своје идеје и што више инвестирају у овај регион јер нуди безбедно улагање. 


Посао у овим фирмама је свакако од суштинског значаја за запослене и њихове породице с обзиром на финансијску сигурност и стабилност. Зимбер Реџепи је већ 12 година запослен у предузећу Флуиди који каже да за њега рад у овом пословном амбијенту представља и привилегију, пре свега, због добрих односа са колегама и власницима. Иновације у начину производње подразумевају и овладавање новим знањима и вештинама, што додатно делује на мотивацију радника. Владимир Митић и Дејан Димитријевић запослени у фирми Петровић доо кажу да се стално мења и унапређује опрема којом раде па тако имају прилику додатно да уче и да се стручно усавршавају, док Артон Јунузи и Мухамер Љутфиу, радници Бици комерца додају да се у свом раду све више ослањају на компјутере јер је производња дигитализована и компјутеризована. 

Ово су три фирме, три успешне приче, у мору других, које својим примером и добрим пословањем поручују да Бујановац и Прешево гаје добар пословни амбијент и имају потенцијала за развој предузетништва. Верујемо да ће новим конкурсом Службе Координационог тела за доделу бесповратних средстава оваквих прича бити још више.

Извор : Координационо тело