Архива вести
                   

ПОЧИЊЕ ЛИКОВНИ КОНКУРС ЗА КАЛЕНДАР ЕВРОПСКОГ ПРОГРЕСА ЗА 2016.

21. октобар 2015.

Београд - Ликовни конкурс за новогодишњи календар програма Европски ПРОГРЕС, на тему „Европа у мом крају“, почиње за ученике и ученице средњих школа и гимназија у 34 општине југоисточне и југозападне Србије. Конкурс тежи да подстакне средњошколце и средњошколке на размишљање о потенцијалним пројектима који би допринели бољој свакодневици њихових локалних заједница, превасходно младих.

Организовањем конкурса, Европски ПРОГРЕС наставља традицију коју су, захваљујући финансијској подршци Европске уније и Владе Швајцарске, током претходне деценије у југозападној и јужној Србији успоставили европски развојни програми ЕУ ПРОГРЕС, ПРО и МИР. Ученици, наставници и родитељи ову иницијативу у прошлости позитивно су оценили и са задовољством подржавали.

Дванаест најбољих радова, које буде одабрао стручни жири, биће штампано на календару Европског ПРОГРЕСа за 2016. годину. Млади аутори одабраних радова биће награђени лаптоп и таблет рачунарима, као и мобилним телефонима. Лаптоп и пројектор биће додељени школи која буде проглашена за најбољу на основу укупног броја и квалитета свих поднетих радова, као и преданости у организацији интерног школског такмичења. Конкурс је отворен до 15. новембра 2015. године, а проглашење победника, додела награда и промоција календара биће организовани крајем децембра.

Учесници и учеснице овогодишњег ликовног конкурса „Европа у мом крају“ треба да, уз исказано разумевање одабране теме, представе своје идеје о локалним пројекатима који би позитивно утицали на свакодневицу локалног становништва, нарочито младих. Све радове треба да прати и кратак текстуални опис пројекта и користи коју би донео заједници и  младима у њој.

Детаљније информације о ликовном конкурсу могу се наћи на веб сајту http://www.europeanprogres.org/konkursi/sr/

У програм Европски ПРОГРЕС су укључена следећа 34 града и општине – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело