Архива вести
                   

ПОЧИЊЕ ИЗРАДА КАТАЛОГА АЛБАНСКИХ ИМЕНА

20. мај 2019.

Београд – Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић разговарао је са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији, Андреом Орицијом о остваривању права на службену употребу албанског језика и писма, односно на употребу личног имена припадника албанске националне мањине.

Захваљујући подршци Мисије ОЕБС-а у Србији, Координационог тела и Националног савета албанске националне мањине, започеће се израда Каталога албанских имена који ће омогућити да матичари у Србији упишу имена припадника албанске националне мањине у матичне књиге апсолутно прецизно и тачно, саопштено је из ресорног министарства.

"Овај посао је од изузетне важности за наше грађане који су припадници албанске мањине и остваривање свих њихових права", рекао је Ружић.

Навео је да ће се до 3. септембра радити на пописивању свих имена из матичних књига Лесковца, Ниша, Врања, Бујановца, Прешева и Медвеђе и њиховој транскрипцији на српски језик и писмо.

Како иситче министар, Албанци су се суочавали са проблемима у остваривању појединих права уколико се у различитим документима лично име транскрибује различито.

"Каталог ће помоћи и при упису новорођених беба и прибављању основне документације кроз пројекат 'Бебо, добродошла на свет'", рекао је Ружић.

Амбасадор Орицио је истакао да ће Мисија ОЕБС-а у Србији наставити да подржава овакве активности који имају за циљ веће могућности за остваривање права припадника свих националних мањина у Србији.

"Верујем да удруженим снагама можемо овај комплексан посао спровести на одговарајући начин и обезбедити инструмент за остварење људских права", додао је амбасадор.

Састанку је присуствовала директорка Службе Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Данијела Ненадић и представници градова Лесковца, Ниша и Врања и општина Бујановац, Прешево и Медвеђа.

Извор: РТС и Координационо тело