Архива вести
                   

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ЗГРАДЕ ОДЕЉЕЊА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА

3. децембар 2014.

Пројекат изградње зграде за одељење Економског факултета је партнерски подухват Владе Републике Србије, oпштине Бујановац, Економског факултета из Суботице, Европске уније и Владе Швајцарске и пружиће прилику садашњим и будућим студентима да стичу образовање у савременом и квалитетно опремљеном објекту. Европска унија ће обезбедити средства за изградњу зграде преко програма Европски ПРОГРЕС у износу од 800.000 евра, а планира се да општина Бујановац и Влада Србије, преко Координационог тела, подрже пројекат са око 280.000 евра.  Радови ће почети до краја године, а њихов завршетак се, уколико временске прилике дозволе, очекује до октобра следеће године. 

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт  је у Бујановцу, са председником Координационог тела за Прешево, Бујановац и Мевеђу, Зораном Станковићем и председником Општине Бујановац, Нагипом Арифијем, деканом Економског факултета из Суботице, Ненаом Вуњаком и амабсадором Петером Буркхардом, шефом мисије ОЕБС у Србији, обишао  локацију и најавио почетак изградње зграде одељења Економског факултета из Суботици  у Бујановцу.

„Заједнички смо остварили огроман напредак и са задовољством могу да потврдим да ће Европска унија, са Владом Републике Србије и општином, финансирати изградњу зграде али и наставити, посредно и непосредно, да буде ангажована на овом пројекту“, рекао је амбасадор Девенпорт прилоком обиласка локације за градњу зграде.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић подсетио је да је почетак радова на изградњи зграде факултета резултат велике упорности и толеранције свих партнера и донатора и да је ово доказ да је то једини начин да се достигну постављени циљеви који су заједнички свима – бољи и квалитетнији живот свих грађана на југу Србије.

„Ово је велики догађај за студенте Албанце, Србе, Роме и све остале заједнице које живе у  Бујановцу и околним општинама. Захваљујем се свим партнерима који учествују на пројекту и желим да се већ следеће школске године, при упису на нови факултет, повећа број студената из Бујановца али и шире“, рекао је председник општине Нагип Арифи.

Економски факултет у Суботици, који је део Универзитета у Новом Саду, отворио је одељење у Бујановцу у 2011. години и тренутно нуди студентима могућност да похађају три акредитована студијска програма: маркетинг, финансије, бакарство и осигурање и агро-бизнис и агро-економија. До сада је успешно уписано четири генерације, а укупно 302 студента албанске, српске и ромске националности наставу похађају на српском и албанском језику. Са растом броја студената појавио се проблем адекватног простора за образовање, а изградња зграде ће дугорочно решити ово питање. 

Амбасадор Девенпорт, декан Економског факултета, Вуњак, председник Координационог тела, Станковић, и амбасадор мисије ОЕБС у Србији, Буркхард, састали су се са студентима који наставу похађају у Бујановцу и са њима на српског језику разговарали о плановима Европске уније да подржи запошљавање и остваривање бољих услова за живот младих у овом делу земље, као и о значају европских интеграција за младе.

Извор: Координационо тело Владе Републике Србије