Архива вести
                   

ПОЧЕЛО ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ

17. јун 2014.

Изласком на тест из српског (матерњег) језика, за осмаке у Србији јуче је почео завршни испит, који траје три дана. Према подацима одељења Министарства просвете, у Пчињском округу завршни испит полаже 2.385 ученика. Припадници националних мањина, уместо српског, полажу тест из албанског, румунског, русинског, словачког, мађарског, хрватског или бугарског језика.

У уторак се полаже тест из математике а у среду новоуведени комбиновани тест са питањима из пет предмета. За сваки тест предвиђена је једна комбинација са 20 питања.

Испити ће сва три дана почињати у 10 сати и трајаће 120 минута. Математика и српски (матерњи) носе по 16 бодова, а комбиновани тест осам бодова.

Мада ученици не могу да „падну” на малој матури, треба да имају што више поена, јер тако повећавају шансу да упишу жељену школу.

На пробном тесту у мају ученици су најлошији били управо из комбинованог теста, на питањима из физике, хемије, биологије, док су боље урадили историју и географију.

Прелиминарни резултати биће објављени 20. јуна, а коначни 26. јуна. Предаја попуњених листа жеља резервисана је за 27. и 28. јун, 6. јула је распоред ученика по школама, а упис у првом кругу 7. и 8. јула.

Други круг траје од 7. до 10 . јула. Осим поена на завршном тесту, за упис у средњу школу бодује се и успех од 6. до 8. разреда, који носи максималних 60 поена.

Министарство просвете раније је саопштило да око 69.530 ђака у Србији  треба да изађе на завршни испит, а да у средњим школама има скоро 78.000 места.

Извор: Танјуг, Југмедиа и Координационо тело