Архива вести
                   

ПОЧЕЛО ДЕМИНИРАЊЕ У ОКОЛИНИ БУЈАНОВЦА

23. октобар 2017.

Бујановац – На северу  општине Бујановац  почела је реализација Пројекта техничког извиђања локације Ушки поток од 275.800 квадратних метара за коју се сумња да је загађена убојним средствима заосталих из 2000/2001 године, из периода деловања бивше ОВПМБ против регуларних снага безбедности тадашње Савезне Републике Југославије.

По речима Јовице Симоновића, директора Центра за разминирање Републике Србије, наредних 10 до 15 дана испитивање ће се обављати на овом локалитету, а потом се очекују радови на 130.000 метара квадратних на локацији Равно Бучје.

„То је план за ову годину, а 2018. године, када се потврде сумње за постојање убојних средстава, очекујемо наставак радова,“рекао је Симоновић.

Наставак радова зависиће и од донаторских средстава, каже Радислав Илић, директор београдске „Сатурније“, извођача радова, који теба да буду завршени до 27. новмбра 2017. године.

„Терен је врло тежак. Немамо неке званичне информације. Својевремено је потврђено да је од противтенковске мине страдао војник Војске Србије. Наш је задатак да извршимо извиђање величине територији загађене убојним средствима,“ нагласио је Илић.

Помоћник председника општине Бујановац Бобан Павловић, који је заједно са представницима општинског Штаба за ванредне ситуације присуствовао почетку реализације поменутог пројекта, подсетио је да је на подручју бујановачке општине до сада од убојних средстава очишћено 12 локација, као и да је преостало још пет, у селима Боровац, Кончуљ, Турија, Лучане и Брисић.

Павловић се истовременено захвалио владама Републике Србије и САД, које су донатори пројекта техничког извиђања, као и извођачима радова.

Извор: Бујановачке и Координационо тело