Архива вести
                   

ПЛАНИНАРИ ПОСТАВЉАЈУ СТАНДАРДЕ

26. октобар 2015.

Прешево – Горња фотографија најбоље говори о „Островици 2015“, осмом походу планинара из Бугарске, Македоније, Албаније, са Косова и Метохије и из Србије, на истоимену планину (1.164 метара) недалеко од Прешева.

Млади са заставама, мештани Прешева и околине, припадници Војске Србије, њих око 250, не обазирући се на дневнополитичке догађаје, организовали су још једно дружење, боље од свих претходних. Све то је осмислио пензионисани референт цивилне заштите Бајрам Садрију, председник Планинарског друштва „Островица“ из Прешева.

 „Одласком у пензију, велика жеља ми је била да ово радим, а радити са планинарима, чији је језик споразумевања младост, је задовољство које ме чини и млађим и срећним“, каже Садрију и показује фотографије снимљене том приликом.

На њима млади из Софије и Ћустендила (Бугарска), Скопља и Куманова (Македонија), Тиране и Елбасана (Албанија), Гњилана и Приштине (Косово и Метохија) и на крају из Београда, Лесковца, Ниша, Власотинца и наравно, Прешева. Њима су се, не без разлога, прикључили припадници Војске Србије, које су предводили бригадни генерал Зоран Лубура, командант Врањског гарнизона, и потпуковник Горан Санковић.

„Све ово пре осам година, када смо почели, било је доста скромно. Понети тада на поход албанску заставу била би чиста провокација. Ситуација се сада променила, а посебан тон овом походу дао је генерал Милосав Симовић, када је пре неколико година нама младима прикључио наше вршњаке из Војске“, каже Кујтим Садрију, координатор одељења Интернационалмог универзитета из Новог Пазара, који успешно реализује замисли свог оца.

Уз логорску ватру, чај, песму, игру и забаву, Џими из Тиране, Гуни из Елбасана, Александар из Скопља, Жикица из Куманова, Ацо из Софије, Драгана из Власотинца, Душица из Лесковца, Снежана из Београда, Седат из Прешева... понели су са Островице стотине фотографија у својим телефонима и дивне успомене са тромеђе Србије, Македоније и Косова и Метохије.

„Овде нико није био странац, па зато предлажем, када се следеће године поново окупимо, да се наше дружење зове „Сусрет планинара Балкана“,  рекао је на крају Џими Бегеја из Тиране.

Извор: Ало и Координационо тело