Архива вести
                   

ПИСМО МИНИСТРА МИЛАНА МАРКОВИЋА ГРАЂАНИМА ПРЕШЕВА, БУЈАНОВЦА И МЕДВЕЂЕ

8. март 2010.

Крајем фебруара 2010. године, председник Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, министар Милан Марковић поднео је извештај свим грађанима Прешева, Бујановца и Медвеђе о активностима Координационог тела у претходној години. Извештај, у форми писма на српском, албанском и ромском језику, послат је на адресе свих грађана ове три општине.

Наводећи најважније успехе у 2009. години, Министар Марковић навео је поновно укључивање представника албанске заједнице у Координационо тело, отварање јединице Економског и Правног факултета нишког Универзитета у Медвеђи уз подршку министарства просвете, УСАИД-а и ОЕБС-а и преко 300.000.000 динара уложених у инфраструктурне пројекте како би се оснажила привреда у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

У писму се такође наглашава: „Први пут од свог формирања, Координационо тело је прошле године обезбедило средства за омладинске пројекте, цивилно друштво и као помоћ социјално најугроженијим категоријама.  У ове сврхе уложили смо више од 18 милиона динара. Координационо тело је свим ђацима који су 2009.г. пошли у први разред у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа поклонило торбе са школским прибором. Доделили смо стипендије за 152 средњошколца – 58 из Прешева, 55 из Бујановца и 39 из Медвеђе.  Стипендисти су посетили Београд где су се срели са председником Србије Борисом Тадићем, у Скупштини Републике Србије са председницом Славицом Ђукић Дејановић и посетили Скупштину Града Београда. На пријему у Палати Србија који смо организовали у њихову част, стипендисти су добили поклоне од Српске банке и Телекома. Под покровитељством Координационог тела, малишани у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи су били у прилици да уживају у представама „Авантуре Петра Пана“ и „Пећа и вук“, а група од 14 средњошколаца Срба, Албанаца и Рома креирала је представу „Ти и Ја смо Ми“ за коју су сами написали текст о одрастању на југу Србије и у којој глуме на својим језицима“.  

Од активности Координационог тела, министар Марковић је у свом писму издвојио и пројекат “Јачање капацитета за инклузиван локални развој у јужној Србији”, пројекат “Промовисање одржања мира у јужној Србији“ и „Дане омбудсмана“ на југу Србије којим се најавило да ће прва Канцеларија заштитника грађана ван Београда бити отворена баш у овим општинама.

Ово је други пут да се председник Координационог тела писмом директно обраћа сваком становнику Прешева, Бујановца и Медвеђе појединачно. Након именовања за председника Координационог тела, септембра 2008. министар Милан Марковић је такође писмом обавестио грађане о циљевима и плановима Координационог тела.

Писмо у целини можете видети на вебсајту Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу на www.kt.gov.rs

- Писмо министра Милана Маковића грађанима општина Прешево, Бујановац и Медвеђа

- Minister Milan Markovic’s Letter to Citizens of the Municipalities of Presevo, Bujanovac and Medvedja

- Letër e ministrit Milan Markoviq dërguar qytetarëve të komunave Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë

- Lil katar o ministro Milan Markovic e manušendje Preševo, Bujanovac thaj Medvedja