Архива вести
                   

ПИО ФОНД ИЗДВОЈИЋЕ 800 МИЛИОНА ДИНАРА ДА БИ НАДОКНАДИО РАЗЛИКУ ПОГРЕБНИХ ТРОШКОВА

28. август 2015.

Готово 800 милиона динара издвојиће ПИО Фонд  да би надокнадио разлику погребних трошкова за све преминуле пољопривредне пензионере, њих 66.338, од 1. јануара 2008. до 30. септембра 2013. године.

У том периоду они који су организовали сахрану добијали су из фонда износ од једног и по пољопривредног чека, а по препоруци Државне ревизорске институције, висина новчане накнаде требало је да буде у износу једне и по просечне пензије у Србији.

Пољопривредна пензија је нешто је виша од 10.000 динара, док је садашњи републички просек 23.175. То значи да би ПИО требало да исплати разлику наследницима у зависности од времена смрти пензионера од 10.000 до 13.000 динара.

У Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање наглашавају да сви они који су, у поменутом периоду, наплатили новчане накнаде за погребне трошкове по основу смрти пољопривредних пензионера, имају право и на наплату разлике.

„Фонд јавним позивом обавештава и позива све оне којима припада ово право да се јаве филијали Фонда која им је исплатила новац“, кажу у ПИО.  „Осим тога, на шалтерима наших филијала, сви заинтересовани могу добити информацију коме да се јаве и коју документацију да доставе, како би остварили ово право. У сваком случају, нудимо системско решење овог питања, како би се тамо где има основа, на најбржи и најрационалнији начин извршила исплата, тако да нема потребе да грађани подносе појединачне тужбе“

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело