Архива вести
                   

ПЕТ ГРАДОВА МНОГО ОЧЕКУЈЕ ОД АМБАСАДОРСКИХ ТИМОВА

7. јули 2011.

Званичници пет градова у Србији (Лесковац, Врање, Бујановац, Пирот и Суботица)  сматрају да ће им амбасадорски тимови, које је пре два дана представила Национална агенција за локални економски развој (НАЛЕД), знатно помоћи у привлачењу инвеститора.

Сваки тим чине амбасадор једне земље, представник велике компаније и градоначелник изабране општине.
Лесковцу ће помагати амбасадор Словеније Франц Бут, директор америчке фирме за производњу лименки у Србији „Бол пекиџинг“ и градоначелник Слободан Коцић.

„Веома сам задовољан јер сматрам да имамо „тим из снова“. Лесковац већ неколико година веома  успешно сарађује са словеначким фирмама. Добро се разумемо и имамо сличну визију развоја региона. Амбасадор Бут је био и министар пољопривреде док је Словенија приступала Европској унији (ЕУ), зато мислимо да ће нам бити од велике користи. Једнако смо задовољни и што ће о нама бринути фирма „Бол пекиџинг“, јер је то светски познат произвођач, који уз то све више улаже у рециклажу“, рекао је градоначелник Лесковца Слободан Коцић.

Франц Бут, амбасадор Словеније у Србији, изјавио је да ће одмах почети разговоре са онима за које сматра да ће у Лесковцу отворити погоне. Он ће пре свега лобирати код предузећа која се баве пољопривредом и сеоским туризмом.

„Лесковац има идеалан географски положај за пољопривредну производњу и налази се поред пута за Грчку. Надам се да ћу помоћи да нека озбиљна фирма која се бави прерадом поврћа или воћа дође у тај град. Шансу за развој Лесковца видим кроз сеоски туризам. Ми смо то добро одрадили у Словенији, па може да се примени исти рецепт“, рекао је Бут.

И градоначелник Врања Мирољуб Стојчић сматра да ће формирање амбасадорског тима (Словачка и корпорација „Асеко“) бити корисно за око 2.500 фирми у Врању.
„Сматрам да је за Врање изузетно позитивно то што је у нашем амбасадорском тиму Словачка, која је и сама недавно изашла из транзиције и има много искуства у томе, а која је и чланица ЕУ, што за наш град и привреднике овог краја значи и много више информација и директнији приступ претприступним фондовима ЕУ“, рекао је Стојчић.

Према речима заменика председника општине Пирот Сретена Савова, ово је велика шанса за Пирот да промовише потенцијале које има, пре свега у области развоја туризма, сточарства и индустрије. У пиротском тиму су Шпанија и „Вип мобајл“.
„Ово је такође шанса и за промоцију наших брендова попут пиротског качкаваља, пиротског јагњета, ћилима и других. Чињеница да је Пирот међу неколико градова у Србији који имају сертификат о повољној инвестиционој клими, додатна је гаранција за све потенцијалне инвеститоре“, рекао је Савов.

И у општини Бујановац су презадовољни, а њихов тим чине Португал и Хипо Алпе Адрија банка.
„Општина се дуго припремала за овако нешто. Испунили смо све услове који су били прописани конкурсом, утрошили доста времена и енергије јер смо веровали да тако лакше и боље можемо да искористимо наше потенцијале. За нас ово конкретно значи да ћемо бити повољно представљени будућим инвеститорима. Већ до краја године очекујемо и прве резултате сарадње, реализацију два велика пројекта и, што је најважније, отварање нових радних места и за Србе и за Албанце“, рекао је Шаип Камбери, председник општине Бујановац.

У Суботици, за коју ће бринути Израел и компанија „Тигар“, такође су врло задовољни и истичу да очекују привлачење нових инвеститора и већу запосленост.