Архива вести
                   

ПЕТ АЛБАНСКИХ ПАРТИЈА ИЗ ПРЕШЕВА И БУЈАНОВЦА НА ИЗБОРИМА ЗА НАЦИОНАЛНИ САВЕТ

4. октобар 2018.

Прешево – Покрет за реформе Демократске партије Албанаца, чији је лидер председник Скупштине општине Прешево Сами Салиху, саопштио је да ће учествовати на изборима за Национални савет Албанаца и позвао је своје присталице да гласају 4. новембра.

У саопштењу достављеном локалним медијима, наводи се да је "Покрет за реформе Демократске партије Албанаца препознао значај избора за Национални савет у тренутку када се Албанци суочавају са озбиљним проблемима у образовању, информисању, коришћењу матерњег језика, култури и националним симболима".

Покрет за реформе Демократске партије Албанаца, који постоји од 2016. године и који је основла група бивших чланова Демократске партије Албанаца (ДПА), пета је политичка партија из Прешева и Бујановца која се изјаснила да ће учествовати на изборима за Национални савет Албанаца.

Да ће учествовати на изборима за Национални савет до сада су потврдиле и Алтернатива за промене (АП) чији је лидер Шћиприм Арифи и председник општине Прешево, Партија за демократско деловање (ПДД) чији је лидер Риза Хаљими, Демократска партија (ДП), чији је лидер Нагип Арифи и Демократска партија Албанаца (ДПА) чији је лидер Рагми Мустафа.

Избори за националне савете националних мањина су 4. новембра, а рок за подношење изборних листа је 19. октобар у поноћ.

Националне савете директно ће бирати 18 националних мањина у Србији: албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка.

Извор: Бета и Координационо тело