Архива вести
                   

ПЕНЗИЈЕ ПУТЕМ ДОСТАВЕ ИЛИ ОВЛАШЋЕЊА

27. март 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, у консултацијама са председником Републике Србије, донела је одлуку да се исплате пензија за грађане врше уз посебна овлашћења, као и путем доставе.

Почевши од уторка, 24. марта, грађани који претходно нису овластили никога за подизање пензија, могу то да урадепосебним овлашћењем за лице које ће у њихово име и за њихов рачун, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред дефинисан износ пензије.

 Издавање овлашћења мора се обавити бесконтактно - у сваком тренутку одржавајте безбедну дистанцу од два метара и након доставе пензије извршите дезинфиковање руку.

Пример овлашћења издала је Народна банка Србије, али се може саставити и у слободној форми, уз обавезно навођење личних података пензионера и лица које се овлашћује, број текућег рачуна, назив банке и износ који се исплаћује (бројем и словима).

 Овлашћење мора бити потписано како би било прихваћено.

Сви пензионери који не овласте друго лице за подизање пензије, треба да позову контакт телефон банке у којој имају отворен текући рачун и да наведу адресу и износ који желе да им се достави, а Пошта Србије ће им по хитној процедури уручити пензије.

Банке ће такође и самостално контактирати ове кориснике путем контакт центра или СМС поруком, како би пензионери што раније знали на који начин ће се исплата реализовати.

Детаљну инструкцију за поступање банака приликом исплате пензија у тренутној ситуацији издала је Народна банка Србије.

 Комплетне трошкове доставе сносиће Република Србија, тако да пензионери неће имати додатне издаткезбог новонастале ситуације изазване вирусом ЦОВИД-19.

 Војска Србије и Министарство унутрашњих послова биће на располагању Пошти Србије током расподеле пензија, наводи се у саопштењу Владе РС.

Извор: ОК Радио и Координационо тело