Архива вести
                   

ПЕНДАРОВСКИ У ПРОХОРУ ПЧИЊСКОМ: ОВДЕ СУ ПОСТАВЉЕНИ ТЕМЕЉИ НАШЕ ЗЕМЉЕ

3. август 2022.

Бујановац – Београд -  У Манастиру Свети Прохор Пчињски код Бујановца обележен је Илинден чему је присуствовала државно-црквена делегација Северне Македонине предвођена председником те државе, Стевом Пендаровским. Илинден се у Македонији слави и као Дан Републике.

Госте из Македоније дочекао је министар спољних послова Никола Селаковић, у својству изасланика председника Србије.

То је прва званична посета после осамнаест година на прослави Илиндана у манастиру Прохор Пчињски.

Обележавање Илиндена у Прохору Пчињском почело је светом литургијом, коју су први пут након много година служили српски и македонски свештеници.

Председник Стево Пендаровски положио је венце и цвеће крај спомен чесме Прохору Пчињском.

„После скоро две деценије прославили смо 2. август Илинден у аутентичном историјском амбијенту где су постављени темељи македонске државности“, навео је Пендаровски.

Две делегације обишле су и конаке манастира и цркву.

У знак захвалности за организовање 950. годишњице манастира, орден Прохора Пчињског, добио је министар Селаковић и представници БИА.

„То сведочи и политику Србије која јесте опредељења за јачање политике добросуседства, сарадње и заједничког живота са својим суседима. Дакле, као што је то у оквиру иницијативе Отворени Балкан, коју је председник Вучић иницирао са председницима влада Северне Македоније и Албаније, тако се трудимо да покажемо колико је дух толеранције и пријатељства нешто што ће увек нађачавати дух нетолеранције и непријатељстава“, изјавио је Селаковић.

Илинден је значајан датум за Северну Македонију, јер је 1903. године на данашњи дан био подигнут устанак против османлијске власти, а 1944. године је одржано прво заседање АСНОМ-а.

Извор: Бујановачке, Координационо тело