Архива вести
                   

ПЧИЊСКИ ОКРУГ 19. МАРТА ДОБИЈА СИГУРНУ КУЋУ

20. фебруар 2015.

Врање - Први корисници сигурне куће у Врању, која ће бити регионалног карактера, требало би да се у њу уселе 19. марта.

Овај пројекат започет је 2008. године, када је потписан протокол о намерама између Фонда Б92 и општине Врање.

По речима Драгољуба Стевановића, заменика градоначелника Врања, комисија коју чине представници донатора, Америчке амбасаде у Београду, обишла је објекат, чија је изградња завшена. Град Врање је такође завршио своје обавезе које се односе на инфраструктуру. У току је набавка инвентара и опремање сигурне куће, што је обавеза Фонда Б92. Након тога, први корисници требало би да се у њу уселе до краја марта .

Тренутно у прихватилишту за жртве породичног насиља борави 12 жена и 11 деце. Према подацима Центра за развој локалних услуга социјалне заштите, где функционише прихватилиште, многе од ових жена, и после уобичајених шест месеци, остају много дуже, јер страхују за сопствену безбедност.

Директорка Центра Дејана Богдановић каже да у прихватилишту бораве жене и деца који су  у њега дошли још 2010. и 2011. године.

„Отварање сигурне куће значиће много. Насиље над женама је у порасту. Бојим се да капацитети које имамо ми и сигурна кућа неће бити довољни за смештај, с обзиром на број жена које су злостављане и које се све више јављају за помоћ“, изјавила је директорка Богдановић.

Сигурна кућа у Врању ће имати 25 до 30 лежајева, колико је по стандардима Европске уније неопходно за потребе Пчињског округа.

Извор: ОК Радио и Координационо тело