Архива вести
                   

ПБИЛД ОБЕЗБЕДИО ЛИЧНА ДОКУМЕНТА ЗА 700 РОМА

23. октобар 2012.

Извор: Југпресс / Бујановац - ПБИЛД Програм је до сада спровео око 100 пројеката, међу којима је и обезбеђивање личних докумената за око700 Рома на југу Србије, изјавио је Руководилац овог програма Николас Херкулес.

ПБИЛД подржава низ пројеката, од економских до програма стварања нових радних места, од клубова особама са инвалидитетом до развоја међуетничких односа и клубова за младе, додао је он.

"ПБИЛД ради са мањинским заједницама, посебно са Ромском , како би се ублажио број тражиоца азила, нарочито у Белгији, где долази велики број тражилаца азила са југа Србије. Овде на југу има око 700 Рома којима смо обезбедили лична документа. Кроз лична документа они остварују и друга права, она у здравству и образовању, тако да могу да наставе школовање, дођу до посла и остану у овом окружењу. Радимо и са Канцеларијама за младе у Јабланичком и Пчињском округу, где млади, кроз разне програме, добијају нова сазнања о писању личних биографија, налажењу посла и организације везане за вођење виртуелних предузећа", рекао је Херкулес.

На питање каква је имплементација пројеката по окрузима, он је одговорио "ми не радимо сами на спровођењу пројеката, већ у партнерству са општинама. У градовима и општинама чији су градоначелници и председници општина проактивни, и резултати су много бољи. То им омогућава да лакше и спремније дочекају средства Европске уније за пројекте. Желео бих да пошаљем поруку општинама, односно нашим партнерима, да је веома важно запослити професионалне људе, који знају како да сачине добре пројекте. Ти пројекти требало би да имају одговарајуће буџете, како би лакше од Европске уније могла да се добију средства за пројекте, што ће омогућити убрзан и бољи развој свих општина. На почетку рада ПБИЛД програма, давали смо пуно коментара на предлоге пројеката, у циљу њиховог побољшања, а сада, након постигнутог побољшања, дајемо врло мало коментара,“ рекао је Херкулес.