Архива вести
                   

ПАУШАЛЦИ ОД САДА МОГУ ДА ИЗРАЧУНАЈУ ПОРЕСКЕ ОБАВЕЗЕ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ УНАПРЕД

18. новембар 2019.

Сви паушалци и они који тек планирају да започну свој бизнис ће сада моћи на порталу  www.jpd.rs да израчунају пореске обавезе за четири године унапред.

До сада то није био случај и није било јасног правила када пореска решења стижу, нити колики износ могу очекивати. Илустративни калкулатор, који је развио НАЛЕД, у сарадњи са Пореском управом у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој, који финансира УСАИД, представљен је на округлом столу у Привредној комори Војводине.

На првом, од планирана четири округла стола, јавности ће бити представљено шта доноси Нацрт уредбе о паушалном опорезивању.

За 117.000 паушалаца у Србији, промена доноси аутоматизацију процедура, смањење бирократије и већу предвидљивост у погледу утврђивања пореске обавезе.

„Почетници у пословању моћи ће електорнски да сазнају да ли имају право да послују као паушалци и да, као постојећи предузетници, унапред израчунају висину пореза. Уместо аконтационог и коначног пореског решења, које је често каснило и дуже од шест месеци, у пореско сандуче електронски ће им стизати јединствено пореско решење за годину унапред", рекла је директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић.

НАЛЕД и Удружење за развој предузетништва су покренули иницијативу за реформу паушалног опорезивања у септембру прошле године. Нацрт Уредбе, чије се усвајање очекује у децембру, а ступа на снагу у јануару 2020. године, предвиђа низ погодности за многе паушалце.

У наредне три године пореске обавезе неће моћи да им буду повећане више од 10 одсто годишње, а бројним предузетницима биће смањене 30 одсто и више због нове формуле за обрачун пореза, која предвиђа објективно и лако проверљиве критеријуме за утврђивање висине у односу на постојећи модел.

Предвиђено је и смањење пореске основице током прве три годдине пословања, као и основице за предузетнике млађе од 30 и старије од 55 година, за породиље, особе са инвалидитетом и особе код којих се јавила дужа болест. Уредба предвиђа да ће убудуће и аутомеханичари и рачуновође моћи да послују као паушалци.

Извор: Пословно јутро и Координационо тело