Архива вести
                   

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СА БУЈАНОВЧАНИМА: ЦРКВА ЋЕ УВЕК БИТИ УЗ ВАС

14. јун 2021.

Бујанова – Београд -  Бујановчани  су у недељу, 13. јуна  у порти градске цркве дочекали патријарха српског Порфирија и пожелели да им чешће долази, а он њима поручио да ће Црква увек бити са њима.

„Ваша црква је са вама у свему што је ваше. Са вама смо и са вашом децом. Молимо се за вашу децу, али и за сву децу света. Заједно се молимо и за децу која се другачије моле, за децу која су наше комшије, јел тако?“, питао је патријарх и добио потврдан одговор.

Потом се са децом мештана који су га дочекали помолио за сву децу Бујановца и свуда у свету.

„Најважније од свега је да покажемо да смо хришћани, да покажемо љубав, да покажемо отвореност према онима који су ту поред нас, који су наша браћа и сестре, а и према онима који су наше комшије. Силе овога света које имају друге интересе, оне који нису интереси нас обичних људи, хоће да нас дижу једне на друге и да нас деле, и нас унутар истог народа, али и са народима поред нас. Зато ми, молитвом и вером у Христа, морамо бити јачи од тога“, рекао је патријарх.

Додао је да је први пут у Бујановцу као патријарх српски, али и да ће у сва места у овом крају долазити спреман да дели тешкоће са којима се људи суочавају.

„Да вам на сваки начин, колико је могуће, будемо близу. Да где год се може, померимо ствари на боље“,рекао је патријарх окупљеним верницима.

Патријах је нагласио да је сигуран да што смо више хришћани православни, колико год се више молимо Богу, толико ћемо бити сигурнији у себе и знаћемо ко смо и шта смо.

„У исто време, бићемо спремни да друге и другачије, без обзира ком народу припадају и како се Богу моле, уверимо својим животом и својим примером да су они наши ближњи“, казао је.

Више од стотине верника дочекало је патријарха, целивало му руку и фотографисало се с њим. На улазу у порту храма Светих апостола Петра и Павла обратио му се парох бујановачки, протојереј Мићо Зеленовић.

„Радост коју осећамо због вашег доласка немогуће је речима исказати. Зато благослови, освети, охрабри и дај снаге да истрајемо на овој светој земљи, на овом светом месту“, рекао је Зеленовић.

Након Бујановца, патријарх Порфирије посетио је и село Лопардинце.

Извор: Бујановачке, Координационо тело