Архива вести
                   

ПАРТНЕРСТВОМ СРБИЈЕ И СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ ДО НОВИХ МОГУЋНОСТИ

31. јули 2019.

Лесковац –У Лесковцу је јуче свечано промовисан први јавни позив за подношење предлога пројеката у оквиру програма прекограничне сарадње Србије и Северне Македоније, који из својих фондова финансијски подржава Европска унија.

Право учешћа на конкурсу имају локалне самоуправе из Јабланичког и Пчињског округа, те и Североисточни регион и део региона Скопља у Северној Македонији. За почетак сарадње је планирано милион и 260.000 евра, док укупна бесповратна средства предвиђена за ове намене износе три и по милиона евра.

Предвиђено је да приоритети буду запошљавање, социјална и културна инклузија, те подстицање развоја туризма и очување културног, односно природног наслеђа. А крајњи циљ је јачање добросуседских односа, успостављање партнерстава и повезивање људи и ресурса двеју земаља. Конкурс је отворен до краја септембра, а „домаће" учешће у финансирању пројеката је 15 одсто.

 „Гесло овог програма је  „Добри пријатељи, нове прилике", што је и његова суштина, а овим позивом желимо да унапредимо механизме сарадње између локалног и националног нивоа, током пружања подршке пројектима осмишљеним тако да буду одрживи и да имају директан утицај на бољи живот грађана”, истакао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Министар за локалну самоуправу Северене Македоније Горан Милевски је рекао да житељи Србије и његове земље имају посебне односе, јер су некада живели у заједничкој држави, па је прекогранична сарадња на европским вредностима идеална прилика да се те везе подигну на још виши ниво.

„Верујемо у то да је заједничка европска будућност најбољи интерес региона, а овај програм служи томе да би са речи прешли на дела. Србија овакву сарадњу већ остварује са Хрватском, Мађарском, Бугарском, Румунијом, Босном и Херцеговином и Црном Гором”, казала је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, док је градоначелник Лесковца Горан Цветановић подсетио присутне на велики број пројеката који је Европска унија финансирала или финансира у Лесковцу, те нагласио став да прекогранична сарадња Србије и Северне Македоније пружа нове могућности.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело