Архива вести
                   

ПАРТНЕРСКИ ПРОЈЕКТИ ОПШТИНЕ МЕДВЕЂА И ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ ЈАБЛАНИЧКОГ И ПЧИЊСКОГ ОКРУГА

24. фебруар 2021.

Медвеђа - Општина Медвеђа годинама уназад ставља акценат на запошљавање младих са територије општине. Управо из тог разлога се већина пројеката који се реализују односи на повећање броја запослених у Медвеђи.

Недавно су у кабинету председника општине Медвеђа потписана два пројекта од стране локалне самоуправе и Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа. Први пројекат се односи на Канцеларију за предузетништво и младе Медвеђа 2021, док је други фокусиран на Заштиту животне средине и унапређење туризма 2021.

Вредност оба пројекта, чија имплементација ће трајати 6 месеци, је 5 милиона динара. Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић, је након потписивања пројеката истакао да општина Медвеђа наставља дугу сарадњу са Центром за развој и да ће преко пројеката бити ангажовано дванаест особа.

„Ми ћемо се трудити да у наредном периоду дамо све од себе да преко наших служби урадимо још много тога како би повећали запосленост и смањили миграцију младих из наше општине. У претходном периоду смо реализовали „Пројекат популационе политике“,где смо поделили 25 грантова за покретање сопственог посла, затим смо преко „Канцеларије за развој предузетништва“ ангажовали младе на реализацији пројекта, кроз „Мере активне политике запошљавања“ ангажовали више од 250 радника на одређено време кроз јавне радове, а преко организације „Хелп“ и пројекта „Јачање социоекономске стабилности Балкана“ 15 младих је покренуло сопствени бизнис“,  рекао је председник општине Медвеђа.

Присутнима се у Скупштинској сали обратила и директорка Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, Драгана Белензада, која се захвалила на дугогодишњој успешној сарадњи са општином Медвеђа.

„Идеја нам је била да за потребе локалне самоуправе општине Медвеђа направимо заједнички пројекат како би на пољу туризма ипредузетништва ангажовали младе, а кроз едукације радили на проналажењу нових идеја које ће дати резултате на овим пољима. Од вас на пројекту очекујем да пратите позиве, предложите нове идеје и достављате месечне извештаје, како би имали повратну информацију у ком правцу можемо даље радити“, казала је директорка Центра.

Основни циљ заједничког пројекта „Канцеларија за предузетништво и младе Медвеђа 2021“ је да се кроз активности одговори на све веће потребе микро, малих и средњих предузећа у општини Медвеђа, док је циљ другог пројекта „Заштита животне средине и унапређење туризма 2021“ да се кроз разне активности одговори на потребе заштите животне средине и унапређења туризма у општини Медвеђа.

Лица која су ангажована преко пројекта су углавном високо образовани млади људи, а укључена су и два лица ромске и албанске националности.

Извор:; Инфо центар југа и Координационо тело