Архива вести
                   

ПАРАДАЈЗ ПРОДАЈУ РУСИМА

10. јули 2008.

Лебански повртари ове године не брину коме да продају род, а задовољни су и ценама. Удруживање произвођача рецепт за успех.
Произвођачи парадајза из неколико села у лебанској општини први пут у последње две деценије немају проблем како да продају „рајско воће". Све количине првокласног парадајза по цени од 25 динара за килограм откупљују трговци из Украјине, који великим шлеперима-хладњачама одвозе поврће на руско тржиште.
Повртари из Цекавице, Бошњаца, Војловца, Тогочевца и Пертата из сата у сат тракторима довозе упакован и пробран парадајз до хангара у Бошњацу, где увек чека по неколико украјинских шлепера. Дневно се утовари и пут Русије крене 20 тона парадајза, а продају и проналажење купаца организовала је Земљорадничка задруга „Бумбари" из Цекавице, која је једино удружење повртара у крају.
Цена на пијаци остала иста
Организован откуп парадајза није повећао цену овом поврћу на зеленим пијацама у Лебану и Лесковцу, где се продаје за 25, па чак и за 20 динара по килограму.
- Цена није повећана јер ми имамо мало тржиште, а велику понуду. Само ове године парадајзом је засађено 20 одсто површина више него прошле сезону и сви могу бити задовољни, под условом да су сељаци организовани - оцењује директор Завода за пољопривреду Лесковац Миодраг Ђорђевић.
- Исплатило се што смо се удружили и потенцијалним купцима понудили велике количине робе током целог лета. Отворили смо сајт и преко њега су трговци из Украјине сазнали за нас, контактирали су с нама и, ево, почео је камион за камионом да пристиже. Свако поштује договор, парадајз је првокласан, они одмах исплате, и задовољне обе стране, шта ћеш боље за сељака - прича директор задруге „Бумбари" Јовица Николић, иначе један од највећих произвођача парадајза.
Николић каже да је десет година покушавао да убеди комшије да је за сељаке једино решење да се удруже и тако зараде.
- Тек сада сам успео, али тако што сам ја први у задругу унео 18.000 струкова парадајза, колико сам засадио, и рекао им: „Ако ја пропаднем с толиком производњом, онда није штета да и ви с много мањом пропаднете." Поверовали су и имамо 16 задругара оснивача који производе око 100 вагона парадајза - каже Николић.
И остали произвођачи задовољни су што имају коме да продају робу и што не морају да иду од пијаце до пијаце и губе време чекајући накупце.
- Да имамо и дупло више, све бисмо продали. Иако ови Украјинци мало закерају, јер траже да плодови нису превише крупни али ни ситни и да имају лепу уједначену боју, први пут сам после толико година задовољан и знам да ћу ове сезоне добро да зарадим - прича Петар Јовић из Тогочевца док чека да преда пун комби парадајза.
Произвођачи у Јабланичком округу ове године засадили су 1.300 хектара парадајза. Уз просечан принос од пет вагона по хектару, купцима у земљи и иностранству понудиће 6.500 вагона „рајског воћа".
Возачи хладњача, који стрпљиво чекају да се роба утовари, кажу да су из Украјине, али да парадајз возе директно за Русију. Према њиховој причи, на граници немају већих проблема јер им Земљорадничка задруга „Бумбари" обезбеђује све потребне фитосанитарне дозволе.
- Газде за које возимо дају нам овлашћење да контролишемо робу и немамо неке веће примедбе, важно је да не чекамо пуно на утовар. Сав парадајз директно возимо до Москве, а онда се пребацује на железницу и наставља пут све до градова у Сибиру. Лепо је овде код вас, вредни сте и гостопримљиви - каже један возач украјинског шлепера док чека на утовар и гости се домаћом гибаницом коју су му донели домаћини да мало презалогаји јер га чека дуг пут.

Иницирао удруживање... Јовица Николић повукао потез користан и себи и другим повртарима