Архива вести
                   

ПАЛА ВЛАСТ У ПРЕШЕВУ

25. август 2017.

Прешево – Јуче је због неостатка кворума пропао и последњи, четврти по реду покушај одржавања седнице Скупштине општине Прешево, чиме је озваничен пад актуелне власти и увођење привремених мера у овој локалној самопоуправи која је насељена претежно Албанцима.

Како јавља портал “Presheva.com”, јуче, 24. августа, је био крајњи рок за одржавање седнице парламента како би се избегло његово распуштање и окончање владавине актуелне владајуће коалиције.

Очекује се, пише “Presheva.com“, да ће Министарство за државну управу и локалну самоуправу ових дана донети одлуку о распуштању локалне скупштине и извршних органа власти општине.

Према Закону о локалној самоуправи и Пословнику о раду СО Прешево, надлежни републички орган ће у року од два месеца расписати превремене локалне изборе.

До избора нове власти, општином ће управљати привремени орган.

Десетог марта 2017. године, Ардита Синани (ПДД) је изабрана за председника општине Прешево.

До тада је локалну власт, у склопу шире коалиције, предводила Алијанса зе промене (АП), са градоначелником Шћипримом Арфијијем на челу.

Владајућу коалицију у Прешеву, после смене Арифија, је члинила коалиција састављена од Партије за деморактско деловање (ПДД), Демократске уније долине (ДУД), Демократске уније Албанаца (ДУА) и отцепљене фракција Демократске партије Албанаца (ДПА).

Извор: Врањске, Бујановачке и Координационо тело