Архива вести
                   

ПАКЕТ ОД 5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: 7 КЉУЧНИХ МЕРА ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА

31. март 2020.

Београд - Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће пакет помоћи привреди који припрема Влада Републике Србије бити у вредности око пет милијарди евра.

Он је у интервјуу за ТВ Прва казао да је држава у могућности да толико новца издвоји за привреднике због тога што су јавне финансије у добром стању и зато што постоји буџетска резерва, али ће се држава за те намене задуживати на домаћем и међународном тржишту.

Комплетан пакет мера биће представљен у уторак, 31.марта, а ово су кључне:

1. МИНИМАЛАЦ за све предузетнике, мала и микро предузећа током три месеца, без обзира да ли ли су радили и исплаћивали зараде радницима. За то ће бити издвојено око 700 милиона евра. На те мере моћи ће да рачунају само они који нису отпустили више од 10 одсто радника.

2. ОДЛАГАЊЕ ПОРЕЗА И ДОПРИНОСА предузетницима, микро и малим предузећима за следећу годину.

3. ПОВОЉНИ КРЕДИТИ у износу од 2 милијарде евра које ће држава подржати са 480 до 600 милиона евра за средња, мала и микро предузећа. Годишња каматна стопа би требало да буде 3,57 одсто на динарска средства, а држава ће дати гаранцију на три године.

4. КРЕДИТИ Фонда за развој у износу од 200 милиона евра за кредитирање фирми под најбољим условима, односно да камата на евре не буде већа од један одсто, са грејс периодом од девет до 12 месеци.

5. КООРПОРАТИВНЕ ОБВЕЗНИЦЕ које имају могућност да издају средње и велике компаније откупљиваће држава и на тај начин ће обезбедити новац за пословање.

6. ДРЖАВНА ПОМОЋ компанији Ер Србија, јер у ванредном стању не важе забране о државној помоћи јавним и државним предузећима.

7. 100 ЕУР ПОКЛОН свим грађанима, што би био издатак од 520 милиона евра.

Извор: BIZLife, ОК Радио и Координационо тело