Архива вести
                   

ОВЕ ГОДИНЕ ОНЛАЈН ПРИЈЕМНИ

30. март 2020.

Београд - Даровити ђаци који желе да упишу специјализована гимназијска одељења за математику, физику, ИТ, биологију и хемију, ка и за стране језике, полагаће ове године онлајн пријемни, казао за Танјуг министар просвете Младен Шарчевић.

Тренутно се на сајт Министарства просвете поставља апликација коју ради ЕТФ, а очекују да ће пријемни на даљину полагати око 8.000 кандидата. Надарени ученици који се пријаве за неко од специјализованих гимназијских одељења ће претходно попунити анкетуо томе шта од опреме неопходне за онлајн тестирање имају код куће.

„Очекујемо да имају рачунар и лаптоп са камерицом. Ко нема, навешће то у анкети. Видећемо да ли може да позајми од друга или другарице из комшилука, а ако не може, ангажоваћемо школе. Свако дете ће имати неопходну опрему. Процена је да имамо три четвртине ресурса”, рекао је Шарчевић.

Подсећа да је реч о најбољим ученицима, да ће се онлајн пријемни организовати у размацима, тако да ђаци могу да пробају да се упишу на више места. Радиће се прво пријемни за надарене из математике, информатике, затим физике, хемије и биологије, као и за филолошке гимназије. Наводи да је важно да су усаглашени модели тестова за математику и физику, тако да ђаци који не буду успели да се упишу у математичка одељења са положеним пријемним могу да упишу информатику, уколико имају довољан број бодова.

Минситар Шарчевић је додао да је за упис деце у први разред основне школе довољно да родитељи мејлом школама пошаљу основне информације, које укључују име и презиме  и адресу детета. Лекарски преглед и тестирања неопходна за упис у школу и формирање одељења ће бити померена за лето.

Извор: Танјуг и Координационо тело