Архива вести
                   

ОВЕ ГОДИНЕ ДЕСЕТ МЕРА ПОДСТИЦАЈА ЗА ПОЧЕТАК БИЗНИСА

20. jануар 2020.

Свима са предузетничком идејом ове године је на располагању више од десет мера државних подстицаја за почетак посла. Неке олакшице у претходном периоду биле су пилот-пројекти који су дали добар резултат. Премијерка  Ана Брнабић је на скупу "Стартуј легално 2020" поручила да су иновације и запошљавање младих приоритет.

Уз олакшицу којом су годину дана почетници у бизнису били ослобођени плаћања доприноса и дела пореза отворено је 780 фирми, у којима се запослило 850 радника.

 „Посебно ме радује када видите где су отворена та радна места – највише у Брусу, па Лозница, па Медвеђа, па Крупањ, па Трстеник. Тачно тамо где нам треба", каже Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Олакшица је сада продужена на три године, с тим што се проценат растерећења од пореза и доприноса постепено смањује. Они који паушално плаћају порез од ове године имају потпуну извесност колико је њихово задужење. Нема више ни папира, решења отварају на сајту Пореске управе.

"Данас имамо два пута више отворених него затворених фирми годишње. Бољи пословни амбијент и подстицајне мере", истиче Станка Пејановић из УО Наледа.

За пет година број фирми и предузетничких радњи код нас повећан је за 53.000. Ако се меримо са земљама Европске уније, били бисмо на седамнаестом месту.

 „Немачка подржава Србију у реформама јавне управе које омогућавају приступање ЕУ и, што је још важније, побољшавају живот грађана. Предузетнички дух расте када држава види себе као партнера предузетника. 'Стартуј легално' је за то добар пример", наглашава Томас Шиб, амбасадор Немачке.

Ово је и година такмичење градова и општина – Шампиони предузетништва 2020. Биће награђени они који, користећи државне олакшице, отворе највише предузетничких фирми. Успех ће зависити и од тога колико сами улажу.

Премијерка подсећа да смо земља која је у последње три године чак два пута проглашена за лидера у привлачењу страних инвестиција.

„Хајде сада да покажемо да можемо да будемо и светски лидер у предузетништву", поручује Брнабићева.

Додатни изазов је превођење из сиве у легалну зону пословања. Процењује се да око 66.000 фирми и даље послује на црно.

Извор: Пословно јутро и Координационо тело