Архива вести
                   

ОВАЦИЈЕ ЗА „ТИ И ЈА СМО МИ“

15. децембар 2009.

Узвицима „браво“, јаким и дугим аплаузом и понеком сузом испратила је публика средњошколце из Бујановца и Прешева са сцене „Малог позоришта Душко Радовић“ након тинејџерске представе „Ти и ја смо ми“. Искрен труд, посвећеност и љубав, као и увек, исплатили су се. Награда је огромна за све који су учествовали у овом јединственом пројекту и подухвату. Два месеца напорног, али кажу прелепог рада и дружења, дали су резултат. Резултат је тинејџ поп шоу о одрастању на југу Србије за који су текстове урадили сами средњошколци и глуме их на српском, албанском ромском и енглеском језику. Представа „Ти и ја смо ми“ све време је комуницирала са публиком, изазивала смех, али и мук. На крају и овације. У тој публици седели су глумци, редитељи, сценографи, драмски писци и сви су они без остатка имали само речи хвале за оно што су за кратка два месеца учинила деца Срби, Албанци и Роми са југа Србије. Дафина, Милена, Ерсана, Миљана, Несибе, Милица, Мирослав, Ментор, Бујар, Блерим, Иван, Садрија, Дејан и Абелант на почетку пројекта били су три, на националној основи, одвојене групе. На крају постали су трупа без подела уз потпуно поштовање различитости и не само то. Свако ко је био у дворани „Малог позоришта Душко Радовић“ био је преплављен љубављу која се сливала са сцене. Љубав као основа свега, али и вештина, сценски покрет, дијалози, све скоро без грешке, тако да би се и многи професионалци постидели. Све су то деца, иако су глуму први пут срела, учинила заједно са тек нешто старијим пријатељима који су уз подршку Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, изнели цео пројекат. Неизбежно је помињање њихових имена. Аутор пројекта, предавач и редитељ Александар Лазић, драматуршкиња, предавачица и редитељка Милена Богавац, предавачица, кореографкиња и стручна сарадница Тиња Дошен, организатор и преводилац Рахим Салиху, извршни продуцент Зоран Лазић, сценограф Душан Арсенић и композитор Игор Марковић Овај подухват биће забележен и у документарном филму који ће креирати, режирати и монтирати Игор Тошић и Предраг Станковић.

Задовољаство представом нису крили председник Владе Србије Мирко Цветковић, министри Небојша Брадић и Милан Марковић,  као ни представници општина са југа Србије, дипломатског кора, међународних организација и фондација, домаћих јавних предузећа, привредника и невладиних организација који су једногласни да овај пројекта мора да буде настављен и да ће сви подржати даље активности Коордниационог тела на овом, али и пројектима који се баве младима, њиховим зближавањем, образовањем и свим што ће живот у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи учинити бољим.
 
Министар културе Небојша Брадић пре почетка ове јединствене мултиетничке представе поред осталог рекао је: “Млади су у стању да старије подсете на праве вредности. Младост је добра и лепа, јер верује у доброту и идеале, лепа јер се у њој склапају пријатељства једном за свагда и рађају љубави једном заувек.“

Народни посланик Риза Халими задовољан је што млади представом шаљу снажну поруку и одраслима да се заједнички могу остварити изузетни резултати.

Министар за државну управу и локалну самоуправу и председник Координационог тела Милан Марковић истакао је „да деци треба обезбедити лепшу и извеснију перспективу и да не треба дозволити да њихови животи, њихове судбине буду таоци онога што се догодило пре 10 или 14 година“.

Четрнаесторо ученика у Београду је боравило четири дана, за које су рекли да су најлепши тренуци њихових живота. „Остала бих још у Београду. Дивно ми је било, сви су били топли и љубазни према нама, а Београд је лепши него што сам маштала“ рекла је Дафина Алију пре повратка у Бујановац. „Остварио ми се сан да видим Маракану и зато ћу дуго памтити посету Београду“ рекао је Садрија Раимовић. Милици Стошић је представа „Неки то воле вруће“ коју су ученици гледали у Позоритшу на Теразијама изузетан догађај у животу“.

„Координационо тело се постарало да испуни све жеље младих глумаца“ рекао је извршни продуцент представе Зоран Лазић, који је своје родно Ваљево два месеца заменио животом у Бујановцу. Средњошколци су били гости Скупштине Републике Србије, обишли су београдску Арену, Бајракли џамију, Саборну цркву, Калемегдан. Боравак ће памтити и по ручку са министром Марковићем на којем су, уз торту и свећице, прослављена два рођендана, Ерсана Кадрић и Миљане Николић.