Архива вести
                   

OТВОРЕНЕ ПРИЈАВЕ ЗА ТРЕНИНГ О ДЕЗИНФОРМАЦИЈАМА И ТЕХНИКАМА ПРОВЕРЕ САДРЖАЈА (РОК: 25. ФЕБРУАР 2020)

24. фебруар 2020.

Новосадска новинарска школа организује тренинг о деконструкцији дезинформација за студенте новинарства из Новог Сада, Београда и Ниша као и за друге заинтересоване младе новинаре.

Тренинг за 15 одабраних учесника и учесница биће одржан 6. и 7. марта у Новом Саду.

За тренинг се могу пријавити студент/киња новинарства или сродне области или кандидати који раде у неком медију. Организатори наводе да ће се водити рачуна о једнакој територијалној заступљености учесника.

Учесници ће на тренингу стећи практичне вештине у идентификацији дезинформација и мониторингу извора лажних информација. Учесници ће бити оспособљени да идентификују мреже дезинформација, да пронађу аутентичан извор неке изјаве, приче и тврдње, да препознају лажне налоге на друштвеним мрежама, да верификују аутентичност фотографија и видео записа и да извештавају о лажним вестима.

Тренинг је дизајниран тако да учесницима пружи знања о овој теми кроз примере, доступне онлајн алате и искуства новинара који раде на деконструкцији лажних вести.

Предавачи на тренингу биће сараднице Новосадске новинарске школе и новинарке редакције Факе Нењс Трагач.

Заинтересовани студенти и новинари могу да се пријаве за учешће на тренингу на https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdFZy7JJurwGY-9vPV3zqb0teGbK0lOOtpIwJPYmM9oBo3HgQ/viewform

Рок за пријаву на тренинг је 25. фебруар 2020. године.

Новосадска новинарска школа покриће трошкове пута за учеснике ван Новог Сада, као и трошкове смештаја за учеснике из Београда (петак на суботу) и Ниша и удаљенијих места (петак на суботу или две вечери ако је неопходно). Оброци и освежење за учеснике биће организовани током тренинга. Учешће је бесплатно.

Сва питања која имате можете послати на мејл организаторке тренинга darija@novinarska-skola.org.rs  или позвати Новосадску новинарску школу на број + 381(0)21/42 41 64.

Извор: Новосадска новинарска школа и Координационо тело