Архива вести
                   

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НАРОДНО ГРАДИТЕЉСКО НАСЛЕЂЕ ОПШТИНА БУЈАНОВАЦ И ПРЕШЕВО”

12. новембар 2021.

Ниш – Београд - Изложба „Народно градитељско наслеђе општина Бујановац и Прешево”, Завода за заштиту споменика културе Ниш отворена је у Музеју рударства и металургије.

Изложба фотографија, документарни филм и књига настали су као резултат истраживања спроведеног 2005. И 2006. године на територији општина Бујановац и Прешево.

Пројекат је финансирало је Министарство културе и информисања, а циљ је био документовање целокупног наслеђа тог дела Србије које датира из 19-ог и почетка 20-ог века, док су гробља и култна места много старији.

„Документовали смо све што смо затекли од традиционалног народног градитељства – куће, окућнице, воденице, занатске радионице, амбаре, крстове записе, стара српска гробља, џамије, текије. Истражено је укупно 90 села, евидентирано је 540 објеката, а технички снимљено 77. Како бисмо све то систематизовали, а затим и приказали широј јавности, направили смо књигу, документарни филм и ову изложбу под једним истим насловом Народно градитељско наслеђе на простору општина Бујановац и Прешево“, каже Жижа Стојичић Драгићевић, етнолог Завода за заштиту споменика културе у Нишу.

Према речима ауторке, овај део југоисточне Србије био је посебно занимљив због етничких промена које се дешавају деценијама уназад.

Након званичног отварања изложбе, присутни су били у прилици да погледају документарни филм који је снимљен из обимне документације којом је обухваћено истражено наслеђе општина Бујановац и Прешево.

„С обзиром на то да смо све време били у непосредном контакту са локалним становништвом, нисмо испустили прилику да забележимо обичаје, веровања, да прикупимо податке о селима, становништву. Направили смо аудио и видео записе, а посебну пажњу смо посветили проналажењу и документовању најстаријих крстових записа, као и проналажењу српских гробаља која су у великој мери уништена“, истиче ауторка.

Заинтересовани грађани изложбу ће моћи да погледају до 10. децембра.

Извор: Истмедиа.рс, Координационо тело