Архива вести
                   

ОТВОРЕНА ДЕОНИЦА АУТОПУТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

7. јули 2009.

„Нема сумње да су резултати Владе Србије које је постигла у области инфраструктуре, а посебно око изградње Коридора 10, видљиви.
Изградња оваквих савремених саобраћајница, као и низ других активности у том правцу, указују да смо корак ближе Европској унији, као и укидању виза за наше грађане“.
Ово је поред осталог, након обиласка савремене трасе аутопута на Коридору 10 од Прешева до Левосоја у дужини од 22 километра, у чију је изградњу уложено око 13 милиона евра, рекао јуче на пригодној свечаности Мирко Цветковић, председник Владе Србије.
„Велико је задовољство наћи се у прилици да предамо у саобраћај прве километре савремене саобраћајнице које је ова влада обећала, а затим и изградила. Пре свега бих желео да укажем да ту има доста симболике. Прва је да деоницу отварамо управо на дан када је пре годину дана формирана влада. Друга је да су приликом формирања владе дата одређена обећања и тада је речено да о влади не треба судити на основу општих утисака, већ на основу резултата.”
„ Пред вама се налази опипљив резултат и то неће бити једини опипљиви резултат у току ове календарске године, пошто је Коридор 10 приоритет владе и она не само да ће ове године завршити 40 до 50 километара аутопута, већ ће започети радове и припремити се да и у следећој години, најмање толико километара деоница буде предато у саобраћај“, истакао је Цветковић.
На деоници од Прешева до Левосоја изграђено је осам мостова и надвожњака и петља код Прешева. Утрошено је 90.000 тона асфалта, 10.000 кубика бетона и
милион кубика земље и камена.
Уз премијера Цветковића на отварању ове деонице пута били су и министри Милан Марковић, Ивица Дачић, Слободан Милосављевић, Светозар Чиплић, Верица Калановић, Петар Шкундрић, Милутин Мркоњић, Јован Кркобабић и Сулејман Угљанин, као и председници општина Прешево, Владичин Хан, Трговиште и Врање.
Они су потом обишли и гранични прелаз Прешево, чију реконструкцију финансира Европске комисије са пет милиона евра.
После дуго година, на свечаности су се појавили представници Албанаца са југа Србије.