Архива вести
                   

ОТВОРЕН ЗАЈЕДНИЧКИ ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ СРБИЈЕ И СВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

27. август 2019.

Прешево  Председници влада Србије и Северне Македоније, Ана Брнабић и Зоран Заев званично су означили почетак рада интегрисаног граничног прелаза Прешево – Табановце између две земље.

То значи да ће по први пут на једном граничном друмском прелазу прве категорије, Прешево – Табановце на Коридору 10, заједно у истој „канцеларији” радити српски и македонски цариници и полицајци.

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево – Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.

Тај споразум су 12. јула у Београду у име две владе потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

Премијерка Србије, Ана Брнабић је рекла да је отвараље интегрисаног граничног прелаза посебан, не само у односима између две државе, већ и као почетак могућег новог раздобља за бољу регионалну сарадњу на Западном Балкану. Она је истакла да ће Србија остати посвећена даљој сарадњи и промоцији партнерства, јер од тога зависи економски просперитет читавог региона.

Премијер Северне Македоније, Зоран Заев је рекао да је отварање интегрисаног граничног прелаза Прешево–Табановце круна пријатељства Србије и Северне Македоније и велики подвиг на заједничком путу двеју држава ка ЕУ.

Он је оценио да ће заједничка гранична контрола донети годишње уштеде од осам милиона евра, објаснивши да интегрисани прелаз омогућава једну контролу на граници, што знатно доприноси јачању економске сарадње на Западном Балкану.

Један од потписаних споразума је и Споразум о узајамном признавању статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО), чиме је начињен велики корак у правцу олакшавања транспорта и трговине за оне компаније које су од државних органа земље у којој послују, добиле потврду да су сигуран и стабилан партнер у спољнотрговинском пословању.

У Србији тај статус за сада има 22 компаније, а у Северној Македонији четири, па ће узајамно признавање статуса подразумевати да те компаније имају исти третман као у земљи у којој су статус стекле.

Пројекат интегрисаног прелаза је реализован у складу са прошлогодишњим договором да се што пре омогући имплементација пројекта „One stop shop” за интегрисано управљање границом, како ни путници ни привредници не би губили време у чекању на граници.

Извор: Политика, Југпрес и Координационо тело