Архива вести
                   

ОТВОРЕН НОВИ ПАВИЉОН ЗА СМЕШТАЈ МИГРАНАТА

17. фебруар 2016.

Прешево - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин и амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад отворили су у Прихватном центру у Прешеву два нова павиљона за привремени смештај 350 породица миграната, дечији кутак за мајке са децом и нову амбуланту.

Амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад, чија је земља досад донирала Србији око седам милиона евра за помоћ мигрантима, казао је да је изузетно задовољан како Србија поступа према избеглицама.

„Импресиониран сам оним што сам данас видео и шта Србија чини како би олакшала живот избеглицама. Србија је много урадила и много ради како би помогла избеглицама и наставићемо сарадњу која је и до сада била одлична“, рекао је амбасадор Краљевине Норвешке.

Министар Вулин подсетио је да је Норвешка до сада донирала три милиона евра за реновирање објеката за смештај миграната и још четири као директну помоћ избеглицама.

„Поред тога што ће мигранти имати боље услове, желимо и да локално становништво види да им мигранти нису никаква претња , већ да од тога могу и да имају погодности. Све ове зграде које се реновирају остаће у Прешеву. Картице које добијају мигранти такође троше овде у Прешеву. Србија очекује да и ове године добија помоћ и надамо се да ће та помоћ бити око 20 милиона евра“, нагласио је Вулин.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поновио је да Србија неће подизати ограде и да се залаже да се све земље договоре око заједничког решења за мигрантску кризу. Он је нагласио да Србија прати шта друге државе раде.

Он је објаснио да ће Србија враћати мигранте у Македонију ако дође до тога да Хрватска крене да нам враћа мигранте у процесу реадмисије.

Предстваници УНХЦР најављују да це наставити да помажу Србији све док траје мигрантска криза и да ће 2016. године донације преко те организације бити око 12 милиона евра. Како је казала представница УНХЦР Франческа Бонели, ускоро ће у Прихватном центру у Прешеву почети трећа фаза уређења просторија за још 650 особа која ће коштати 740.000 долара.

Када комплетно буде уређен павиљонски процтор, у Прихватном центру у Прешеву моћи ће привремено да борави око 1500 миграната.

Извор: Танјуг и Координационо тело