Архива вести
                   

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ПОДРШКУ МИКРО И МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

11. април 2016.

Београд - Предузетници, микро и мала предузећ из 34 општине југоисточне и југозападне Србије могу до 10. јуна да конкуришу за добијање бесповратне помоћи из фонда вредног 250.000 евра, који су обезбедиле Европска унија и Влада Швајцарске.

Развојни програм Европски Прогрес је саопштио да је обајвио јавни позив за доделу ове бесповратне помоћи, са циљем повећања производње и стварања услова за отварање нових радних места.

Право учешћа на конкурсу имају предузетници, микро и мала предузећа која су регистрована 2013. или 2014. године на територији 34 општине које покрива програм Европски Прогрес, а које укључују и општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.  

Предузећа морају да буду већински у домаћем приватном власништву, да имају остварену пословну добит на крају 2015. године, као и измирене обавезе по основу уплате пореза и доприноса.

„Европска унија и Влада Швајцарске овим јавним позивом пружају подршку приватном сектору који је кључан за економски раст и повећање запослености", рекао је Грем Тиндал, руководилац програма Европски Прогрес.

Програм ће подржати најмање 12 пројеката, а додељена средства по пројекту не могу да пређу 25.000 евра за мало предузеће и 15.000 евра за микро предузеће или предузетника, док подносиоци пројеката треба да обезбеде финансијско учешће у висини 30 одсто од тражене вредности донације.

Како је наведено, бесповратна средства неће бити додељивана у новцу, већ ће у одобреној вредности бити набављена опрема или пружене услуге које треба да допринесу повећању продуктивности, отварању нових радних места и ширењу тржишта.

Предуслов за финансирање пројеката је спремност апликаната да спроводе активности друштвено одговорног пословања.

„Очекујемо да представници приватног сектора осмисле и спроведу активности којима ће подржати ширу заједницу, попут пружања подршке локалним организацијама, организовања јавних радова или учешћа у хуманитарним акцијама", навела је Оливера Костић, руководилац Сектора за конкурентност у оквиру програма Европски Прогрес.

Како би приближио услове конкурса потенцијалним апликантима, Европски прогрес ће у периоду од 18. до 28.априла 2016. године одржати информативне сесије на југоистоку и југозападу Србије, и то у: Врању, Лесковцу, Књажевцу, Новом Пазару, Ивањици, Пријепољу, Бујановцу и Нишу, наводи се у саопштењу.

Заинтерсовани могу детаљније да се информишу о позиву и документацији за пријављивање на веб сајту програма Европски прогрес http://www.europeanprogres.org/vest/sr/423/Otvoren-konkurs-za-podrsku-mikro-i-malim-preduzecima/

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело