Архива вести
                   

ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ПОДРШКУ КЛАСТЕРИМА

15. децембар 2014.

Европски ПРОГРЕС је објавио јавни позив за финансирање пројеката за подршку кластерима у увођењу иновативних пракси и заједничком приступу тржишту.

Право учешћа имају кластери регистровани на територији 34 локалне самоуправе са југоистока и југозапада Србије које су укључене у реализацију овог развојног програма. 

Европска унија и Влада Швајцарске, донатори Европског ПРОГРЕС-а, издвојиле су 200.000 евра да би подржале унапређење конкурентности малих и средњих предузећа, чланица кластера, кроз увођење нових или унапређење постојећих производа, ширење тржишта и интернационализацију пословања. Максимална вредност појединачних пројеката је до 40.000 евра, а кластери морају да обезбеде финансијско учешће од најмање десет одсто од укупне вредности пројекта. 

„Ограничен приступ међународним тржиштима као и недостатак иновативних производа неке су од кључних препрека за развој малих и средњих предузећа у Србији. Позивам кластере да кандидују своје пројектне идеје за уведођење иновација и унапређење маркетинга у малим и средњим предузећима, а Програм ће подржати најбоље предлоге и тиме допринети повећању њихове конкурентности,“ рекла је Оливера Костић, руководилац сектора за унапређење конкурентности локалних самоуправа у оквиру Европског ПРОГРЕС-а.

Позивом су омогућена партнерства са институцијама високог образовања и професионалним удружењима које својим искуством и знањем могу да допринесу реализацији планираних циљева пројеката. Процес избора пројеката за подршку ће се састојати из два корака. Преселектованим кластерима ће, на основу  концепта пројекта,  бити пружена техничка подршка кроз индивидуалне консултације и тренинг пре достављања финалних апликација, а рок за доставу апликација је 13. март 2015. године.

Информативне сесије током којих ће заинтересованим кластерима  бити предстваљени детаљи позива биће одржане од 16. до 18. децембра у Новом Пазару, Врању и Нишу.

Пријавна документација и додатне информације о пројекту доступне су на http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/           

Локалне самоуправе обухваћене програмом Европски ПРОГРЕС су следеће: Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка,Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава,Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: Југпрес и Координационо тело