Архива вести
                   

ОТВОРЕН КОНКУРС ФЕСТИВАЛА ВИДЕОМЕДЕЈА ЗА УМЕТНИКЕ И ВОЛОНТЕРЕ (Рок: 15. јун 2020)

21. мај 2020.

Нови Сад - Међународни видео фестивал Видеомедеја ће се одржати у периоду од 8. до 10. октобра на више локација у Новом Саду. Сви љубитељи видео уметности ће моћи да уживају у програмском делу фестивала који ће и ове године чинити најновија и иновативна уметничка дела из света савремене видео уметности. 

Конкурс је отворен од 1. априла и трајаће до 15. јуна 2020. године, а пријаве за волонтирање су отворене до 1. септембра 2020. године.​ Уметник може да пријави више радова.  

Удружење за видео уметност Видеомедеја тражи нове уметничке радове из следећих категорија и аудио-визуелних медија:

Пројекције: видео уметност, кратки филмови, дигиталне анимације

Медијски пројекти: медијске инсталације, интервенције у изложбеном простору, напредне технологије у уметничкој пракси, интерактивна уметност у свим облицима и форматима: роботски објекти, виртуелна стварност, нет и пројекти друштвених медија, аудиовизуелни наступи.

Међународни видео фестивал Видеомедеја је јединствена манифестација која већ 24 године окупља значајне интернационалне и регионалне уметнике, али и оне који до сада нису имали прилику да буду видљиви у овој пракси. Фестивал је до сада  угостио и представио велики број уметника, кустоса, теоретичара, критичара, медијских активиста и продуцената, међу којма је и Марина Абрамовић, и формирао једну од  највећих архива у Европи, са преко 5000 видео радова из читавог света.

Ове године ће најквалитетнији радови бити приказани у оквиру програма фестивала,  као и у оквиру изложбе (инсталације).

Важност фестивала су препознале многе институције, као што су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријата за културу информисање и односе са верским заједницама, градска управа за културу града Новог Сада, као и многобројне институција и организација у земљи и иностранству са којима је успостављена дугогодишња сарадња.

Више информација о фестивалу заинтересовани могу да пронађу на http://videomedeja.org/

Извор: РТВ и Координационо тело