Архива вести
                   

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ ПОХАЂА 77 ЂАКА МИГРАНАТА

12. децембар 2017.

Основне школе у Врању, Прешеву, Бујановцу и Босилеграду похађа 77 деце избеглица и миграната са Блиског истока који су са својим родитељима смештени у прихватним центрима у та четири града, изјавио је мернтор Министарства просвете за децу мигранте у Пчињском округу, Сашко Николић. 

Он је агенцији Бета рекао и да су деца мигранти у свим градовима осим у Прешеву почела да прате целодневну наставу. Николић је објаснио да у Прешеву та деца и даље похађају од два до четири часа дневно, додајући да је највише школске деце миграната из Сирије, Ирака и Ирана.

Основну школу „Вук Караџић“ у Прешеву похађа 36 деце из Прихватног центра у том граду, а Основну школу „Бранко Радичевић“ у Бујановцу похађа 16 деце, док нјош 13 њих чека систематски преглед да би се прикључило настави.

„Имамо неколико таквих ученика и у средњим школама, Пољопривредној један ђак из Прихватног центра, Економској школи у Врању четворо ђака, а још три ученика у Прешеву чекају такође систематски преглед да би почели да похађају наставу у прешевској Гимназији“, објаснио је Николић.
Николић је нагласио да до сада никаквих проблема није било са ученицима из прихватних центара, а наставници на различите начине превазилазе језичке баријере.

„За децу мигранте и избеглице обезбеђен је свакодневно превоз од прихватних центара до школа које похађају, а различите невладине организације обезбеђују и ужину“, рекао је Николић.

Број деце која похађају школе у Пчињском округу тренутно је мањи за 13 у односу на њихов број од пре месец дана, када је пет школа у Прешеву, Бујановцу, Врању и Босилеграду похађало укупно 90 деце миграната и избеглица.

Извор: Агенција Бета, Вечерње новости и Координационо тело