Архива вести
                   

ОРГАНИЗОВАН ФУДБАЛСКИ ТУРНИР ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У ПРЕШЕВУ

21. март 2016.

Прешево - Турнир је организован захваљујућу сарадњи са Комесаријатом за избеглице Републике Србије и невладиним организацијама Млади за избеглице, Mercy Corps и International Rescue Committee.

Најмлађи су показали велико интересовање за турнир,  али се укључио и значајан број хуманитарних организација које раде у Прихватном центру, као и запослени у Комесаријату за избеглице Републике Србије.

Пријавило се 12 тимова који нису били подељени по државама из којих долазе избеглице већ су сви тимови били вишенационални, а у сваком је било по 4 играча јер се играо мали фудбал.

„Жеља нам је била да ово не буде турнир где ће свака земља имати свој тим. Хтели смо да промовишемо поштовање, толеранцију и фер плеј и зато смо се одлучили за мешовите екипе.  Најважније је да смо деци омогућили да се поново играју и да буду деца и да за тренутак забораве на рат и проблеме, јер то њима најтеже пада,” рекао је Набих Рихани, културни медијатор и преводилац у организацији World Vision и један од главних организатора турнира.

Ово је за мене најдивнији дан у последњих пет година, ово је празник за све нас”, рекао је Дија Едван, избеглица из Ирака који је заједно са више од 200 избеглица посматрао мечеве са импровизованих трибина. Дија је на путу више од 40 дана, а у Србији је скоро две недеље.

Према последњим подацима УНХЦР-а, у Србији се тренутно налази око 2000 избеглица. Само у Прихватном центру у Прешеву налази се око 680, а више од две трећине њих су жене и деца. Овај турнир је био прилика за најмлађе да забораве на страдања и да се играју и такмиче са својим вршњацима.

Извор: Б92, Н1 и Координационо тело