Архива вести
                   

ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: ОДГОВОР НА COVID–19

29. јун 2020.

Представљамо вам други извештај који обухвата мониторинг организација цивилног друштва у три општине на југу Србије: Бујановац, Прешево и Врање.

Први извештај можете погледати  на https://www.gradjanske.org/wp-content/uploads/2020/06/Odgovor-OCD-sa-juga-Srbija-na-COVID19-Gradjanske-inicijative.pdf ).

Информације су прикупљене у сарадњи са локалним организацијама из ове три општине. Локалне организације су прикупиле информације на основу деск истраживања, као и директног контакта са другим организацијама и медијима у ове три општине. Информације представљене у извештају се односе на опште информације о самој општини, опште информације о организацијама цивилног друштва, општу слику локалних медија, опште информације у вези са COVID-19, као и на одговор цивилног друштва током кризе изазаване вирусом COVID-19.

Поменуте три општине су мултиетничке заједнице на југу Србије, са албанским, српским и ромским становништвом. Откако је албанска национална заједница бојкотовала попис становништва из 2011. године, нема званичног броја припадника албанске националне мањине, али процењује се да више од 100.000 њих живи на југу Србије. Због тога се Национално веће за албанску националну мањину налази у Бујановцу.

Извештај покрива период од првог до петнаестог јуна и можете га преузети на 

https://www.gradjanske.org/wp-content/uploads/2020/06/Odgovor-OCD-sa-juga-Srbija-na-COVID19-Gradjanske-inicijative.pdf

Извештај је израђен уз подршку организације Peaceful Change initiative.

Извор: Грађанске иницијативе и Координационо тело