Архива вести
                   

ОРДЕНОМ ЧАСТИ СА ЗЛАТНИМ ЗРАЦИМА ПОСТХУМНО ЈЕ ОДЛИКОВАН ГЕНЕРАЛ МАЈОР ЗОРАН СТАНКОВИЋ, ПАТОЛОГ, ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА

10. jануар 2022.

Бањалука - Београд - Председница Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је одликовања поводом 30. годишњице тог ентитета БиХ.

Међу лауреатима су председник Скупштине Србије Ивица Дачић, директор БИА Братислав Гашић, директор Поште Србије Зоран Ђорђевић, амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, а постхумно патолог, генерал Зоран Станковић.

Одликовања и признања додељена су великом броју појединаца, институција, удружења, студената и ученика за посебне заслуге на пољу јавних делатности којима се доприноси политичком, економском, друштвеном и привредном расту и развоју, као и здравственом, социјалном, културном, спортском и сваком другом виду напретка Републике Српске. Орденом Републике Српске на ленти одликован је председник Скупштине Србије Ивица Дачић "за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа Србије и Републике Српске".

Орденом Карађорђева звезда Републике Српске првог реда, за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске, одликовани су генерал мајор Српске Мићо Грубор и генерал потпуковник Војске Републике Петар Шкрбић. Овим орденом постхумно је одликован пуковник Војске Републике Српске Милован Милутиновић. Орденом Његоша првог реда, за признати јавни рад и личне резултате, заслуге у међународној сарадњи, као и допринос у развоју и јачању свеукупних односа између Републике Српске и Србије одликовани су Братислав Гашић, директор Безбедносно-информативне агенције Србије и Зоран Ђорђевић, директор Пошта Србије. Орденом Његоша првог реда, за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске одликован је и Спасоје Орашанин, генерал мајор Војске Републике Српске. Орденом Његоша другог реда, за испољавање личне храбрости, као и допринос у стварању и одбрани Републике Српске одликован је генерал мајор Војске Републике Српске Момчило Прстојевић. Орденом Његоша трећег реда одликован је амбасадор Србије у Сједињеним Државама Марко Ђурић.

Орденом части са златним зрацима постхумно је одликован генерал мајор Зоран Станковић, патолог, председник Координационог тела Владе Србије за Бујановац, Прешево и Медвеђу и некадашњи министар здравља и одбране Републике Србије. Медаљом заслуга за народ, одликована је комплетна Републичка комисија за спровођење референдума о Дану Републике Српске - председник Комисије Синиша Каран и чланови Војислав Глигић, Недељко Гламочак, Драгољуб Рељић, Зденка Гојковић, Перица Бундало, Давор Шешић, Милан Петковић и Горан Змијањац. Златном медаљом за храброст одликован је бивши припадник Специјалне полиције Источна Илиџа Жељко Милић, борац прве категорије, који је у Одбрамбено-отаџбинском рату више пута тешко рањаван.

Извор: 021.рс, Координационо тело