Архива вести
                   

ОПШТИНЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ ПРИ ВРХУ ЛИСТЕ ПО БРОЈУ ВРАЋЕНИХ У ПРОЦЕСУ РЕАДМИСИЈЕ

13. март 2018.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Грађани Србије који су у процесу реадмисије враћени из земаља ЕУ и имају званичну потврду о томе моћи ће да од ове године рачунају на помоћ немачке невладине организације „Хелп” која за те намене, а у оквиру пројекта „Управљање миграцијама и подршка повратку тражиоцима азила," има буџет од скоро три милиона евра, изјавио је шеф канцеларије “Хелп”-а у Врању Бане Станојковић.

Станојковић је за агенцију „Бета“ изјавио да су средства за пројекат одређена на основу података републичког Комесаријата за избеглице, приликом званичног регистровања повратника на аеродрому или аутобуској станици у Београду, као и да су општине са југа Србије при врху листе по броју својих житеља који су враћени у процесу реадмисије.

„Да би неко имао право на помоћ,  није битно да ли је у земљама из којих је враћен провео пет година или пет месеци, већ само да је званично враћен одатле, за шта мора да има печат на аеродрому или повратницу аутобуске карте коју плаћа држава из које су враћени. Такво право имаће сви који су у процесу реадмисије враћени од 2007, када је потписан споразум о реадмисији", казао је Станојковић.

Према његовим речима, циљ пројекта је подршка повратницима у процесу реинтеграција, побољшање услова живота угрожених породица, стварање могућности запошљавања кроз охрабривање предузетништва, помоћ при доквалификацији, али и помоћ за реконструкцију кућа и помоћ у укључењу деце у образовани систем.

Према подацима Комесаријата за избеглице, само на београдском аеродрому у 2017. је регистровано 1.891 лице враћено у процесу реадмисије, од чега је од општина на југу Србије највише враћено у Бујановац – 67, у Врање је враћено 63, док је у општину Прешево враћено 20 лица.

У 2016. је канцеларија Комесаријата за избеглице на аеродрому регистровала скоро дупло више повратника у процесу реадмисије – 3.655 лица, док их је у 2015. авионом из земаља ЕУ враћено 2.866.

Извор: Бета и Координационо тело