Архива вести
                   

ОПШТИНА МЕДВЕЂА УЧЕСТВОВАЛА НА 10. МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О МИНЕРАЛНИМ РЕСУРСИМА

20. новембар 2020.

Медвеђа - Конференција о минералним ресурсима, која је међународног карактера, се одржава 10 година заредом. Ове године, због утицаја актуелне пандемије, конференција је одржана онлајн.

Другог дана конференције на тему „Рударство и локалне заједнице – Утицај пандемије на регионални развој“, учешће је узела и општина Медвеђа.

Овогодишња конференција је пружила драгоцен увид у информације о рударско-геолошким пројектима у Србији и другим земљама, на којој су представљени примери најбоље праксе у домену одрживог рударства, о изазовима са којима се срећу жене руководиоци у рударској индустрији, о иновацијама у рударској опреми и технологијама, као и о могућностима финансирања у геологији и рударству, затим о утицају рударства на локалну самоуправу, о важности пројектног финансирања у рударском сектору и остале важне теме.

Председник општине Медвеђа, Небојша Арсић је, у другом дану ове престижне међународне конференције изнео пресек стања који се односи на корона вирус, као и заједничку сарадњу са компанијама које врше истраживање и рударење на територији општине Медвеђа.

Поред експлоатације у руднику Леце, истражно поље покрива и компанија „Металфер“, док у атару села Туларе истраживање врши „Дунав минералс”, а од пре годину или две и „Јантар“ група. Добра координација и међусобна сарадња приликом пандемије значајно је олакшала пословање свих субјеката на територији општине Медвеђа.

Извор: Инфо центар југ и Координационо тело