Архива вести
                   

ОНЛАЈН РАДИОНИЦА ЗА РОДИТЕЉЕ О ДИГИТАЛНОЈ ВЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ

17. септембар 2020.

У серијалу радионица које ЕУ инфо кутак у Нишу организује на тему развоја социјално, ментално и физички здраве деце, 17. септембра од 18 часова ће бити одржана ОНЛАЈН радионица за родитеље деце школског узраста, под називом Конектуј се на мрежи, не дисконектуј се из реалности”

Понекад се чини да се животи деце „врте” око њихових телефона и савремене технологије, што је још више дошло до изражаја у време пандемије када су друштвене активности смањене, а сви више времена проводе код куће. Од апликација и видео игара, преко интернета и друштвених медија, до телевизије, технологија све више постаје суштински део нашег живота. Ако дете користи интернет без надзора одрасле особе, може бити изложено програмима са штетним садржајем, који подстичу непримерено понашање, промовишу насилни или сексуално експлицитни садржај.

Циљ поменуте радионице је да се кроз конкретне савете, разговор и примере из праксе помогне родитељима да развију корисне вештине, да се упознају са предностима и ризицима интернета, како би своју децу заштитили од потенцијалних опасности у дигиталном окружењу.

Родитељи ће овом приликом моћи да сазнају више о следећим важним темама:

– који су ризици са којима се деца срећу на мрежи и могућности смањења ризика

– главна улога родитеља у развоју правилног односа деце према виртуелној стварности, перцепцији мреже и позиционирању детета у сфери приватно/јавно, као и развоју одговорног понашања

– васпитни стилови – како заштитити дете, а не рушити му приватност и бити у корак са трендовима

– суочавање са сајбер насиљем, подршка детету

ОНЛАЈН радионицу ће водити Бранислава Красић и Ана Митровић, когнитивно-бихејвиоралне психотерапеуткиње.Догађај је намењен родитељима деце школског узраста (основна и средња школа).

Учешће је за заинтересоване родитеље бесплатно. Број места је ограничен, па је због тога потребно потврдити долазак попуњавањем пријавног формулара који се налази на https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNnhxkWwBzpW2PnVrqAG_at62m4-1GYy39KWStokCFHdH1lA/closedform, до 17. септембра у 10 сати или до попуне капацитета.

Догађај се реализује онлајн на платформи Zoom, а сви пријављени учесници ће најаксније на дан одржавања радионице добити мејлом линк са информацијама за приступ и праћење.

Препознајући неке од јединствених страхова и проблема са којима се суочавају савремене породице, као што су недовољно информација и знања о дигиталној и физичкој сигурности, употреба дрога, сексуалности и недостатак асертивне комуникације, стручњаци ће на серији радионица које организује ЕУ инфо кутак радити на овим темама кроз групни рад са полазницима радионица.

Извор: Грађанске иницијативе и Координационо тело