Архива вести
                   

ОКРУГЛИ СТО У БЕОГРАДСКОМ МЕДИЈА ЦЕНТРУ О ПОТРЕБАМА МЛАДИХ У ОПШТИНАМА ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂА

31. јули 2017.

Београд - Удружење грађана Центар за демократију и развој југа Србије” из Лесковца организовало је у београдском Медија центру округли сто на тему културних потреба младих у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа. Пројекат финансирају Европска унија и Владе Швајцарске и Србије, преко програма Европски Прогрес. На  округлом столу су учествовали  представници Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа,  министарстава просвете, програма Европски Прогрес, локалних самоуправа и цивилног сектора, а модераторка  је била новинарка Љиљана Стојановић.

Председник Координационог тела Зоран Станковић је рекао да Координационо тело из буџета додељује средства локалним самоуправама, а на њима је како ће их и на које пројекте трошити.

Говорећи о нострификацији диплома, о чему је било доста речи, он је рекао да се на подручју Косова и Метохије не признају дипломе стечене у осталом делу Србије, као и обратно. Према његовим речима, у складу са смерницама сачињеним у оквиру дијалога Београда и Приштине, признавање диплома је условљено формирањем посредничког тела.

Станковић је казао да се обиласком школа могу видети веома талентована деца за разне области културе.

Према речима Станковића, у медијима се могу наћи и информације које не одговарају истини, као што су натписи да се не може ући у Велики Трновац, иако „људи тамо несметано функционишу".

„Велики Трновац има фудбалски клуб који се такмичи у једној од лига са војничким клубом и увек је до сада у том месту било коректно навијање,“ истакао је Станковић.

Станковић је навео да је Координационо тело у Бујановцу покушало да направи Дане Бекима Фехмијуа и обезбедило филмове на албанском. Рекао је да је тешко говорити о култури када неко из бујановачког Дома културе избаци КУД „Коло“и све ношње и опрему којy су имали.

Шеф кабинета председника општине Бујановац Рахим Салихи је рекао да се из општинског буџета помажу бројне невладине организације на том подручју, али недостаје нека која би се бавила искључиво потребама младих. Према његовим речима, невладине организације би требало да покажу више храбрости и да конкуришу за средства и на државном и на међународном нивоу.

Помоћник председника општине Бујановац Бобан Павловић је рекао да је највећи проблем за младе у тим општинама незапсленост и да је главни циљ како их задржати, јер је велика економска миграција.

Шеф Канцеларија за младе у Прешеву Ментор Зејнулаху је указао на проблем језичке баријере, наводећи да млади Албанци у Прешеву не знају српски језик, мада многи имају жељу да га науче. Према његовим речима, постоји жеља за заједничким волонтерским радом, али недостаје иницијатива, како са стране Албанца, тако и Срба и Рома.

Представник младих из општине Медвеђа Рахим Косуми је такође указао на проблем незапослености младих, а истакао је да су, кад има неког културног дешавања, сви присутни - Срби, Албанци, Роми.

Марко Вујачић је рекао да се кроз активности Европског Прогреса, чији је програм менаџер, подстиче предузетничка активност и самозапошљавање ради смањењања незапослености. Говорећи о програмима за културу, он је казао да су потребни нови објекти и опрема, која је често неадекватна, додавши да културним радницима треба пружити прилику да се усавршавају.

Извор: Бета, ФоНет и Координационо тело