Архива вести
                   

ОКРУГЛИ СТО О „КУЛТУРНИМ ПОТРЕБАМА МЛАДИХ У ПРЕШЕВУ, БУЈАНОВЦУ И МЕДВЕЂИ – КАКО ДО ДИЈАЛОГА“

18. јули 2017.

Бујановац - У бујановачком дому културе „Вук Караџић”  јуче је одржан округли сто на коме су презентовани резултати анкете у којој је учествовало 105 младих између 18 и 28 година. Анкету је реализовао лесковачки Центар за демократију и развој југа Србије, у оквиру пројекта „Културне потребе младих у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи – Како до дијалога“, којег,  преко програма Европски Прогрес, финасирају Европска унија и Владе Швајцарске и Републике Србије.

На округлом столу су присуствовали представници општинске управе, програма Европски Прогрес и неколико одборника у локалној скупштини.

Испитаници у анкети из све три локалне националне заједнице сматрају да би културни догађаји у бујановачкој општини могли бити квалитетнији.

Анкетирани млади из српске, албанске и ромске заједнице су као најодговорније за такво стање навели локалну власт.

Један од учесника округлог стола, шеф кабинета председника општине Буајновац Рахим Салиху, сматра да је локална самоуправа укључила доста младих у креирање догађаја у својој средини.

Он је, као примере, навео младе одборнике у СО, ангажовање младих у оквиру програма стручне праксе, као и суфинансирање креативних идеја и пројеката представника младе популације у бујановачкој општини.

Помоћник председника општине Бобан Павловић је нагласио да је ове године из општинског буџета издвојено 25,5 милиона динара за стручно усавршавање младих кадрова, 10 милиона за почетнике или за оне који већ имају своју фирму, затим 23 милиона субвенција за пољопривреду, 1,7 милиона за културно-уметничка друштва итд.

Миодраг Милковић, заменик шефа одборничке групе колалиције око СНС у СО Бујановац, указао је на недовољност буџетских средстава од једног процента намењених за културу, као и на непостојање повратних резултата о утрошку средстава за стручно оспособљавање.

Милковић је истакао да је неопходно стварање стратешких услова за нова радна места и да ће до тога доћи тек када се смањи државни апарат.

Шеф одборничке групе ПДД у СО Бујановац Рагми Мустафа је подсетио да локална власт није заборавила младе с обзиром да је још 2010. године основана канцеларија за младе.

Циљ пројекта „Културне потребе младих“у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи-Како до дијалога?“ био је развој и промовисање међуетничког и интеркултуралног дојалога ради повећања кохезије заједнице, а нарочито међу младим Србима, Албанцима и Ромима у три поменуте општине.

Резултати овог пројекта публиковани су у брошури која је промовисана на јучерашњем округлом столу. 

Извор: Бујановачке и Координационо тело