Архива вести
                   

ОКО 300 ПОЗИВА НА СОС ТЕЛЕФОН У ВРАЊУ ЗА ГОДИНУ И ПО ДАНА

26. јули 2017.

Врање - У примењивању новог Закона о спречавању насиља у породици, критичан је тренутак када се након удаљавања насилника из куће или стана, он врати у исти простор.

То је тренутак када надлежне институције морају пажљиво да процене безбедност жене и детета, да би се што боље обезбедила њихова сигурност“, рекла је Сузана Антић Ристић, представница Одбора за људска права и СОС телефона у Врању.

Каже да је СОС телефон у Врању, током 2016. године,  примио 191 позив, од кога су 131 позиви жена. Ове године, од јануара до јуна, примљено је 97 позива, од којих су 87 позиви жена.

„Нека нам се јави свако ко жели  да се информише о проблему и да сазна своја права.  Зато постојимо, а нудимо и бесплатну правну и психосоцијалну подршку. Позив СОС телефону Врање може бити и анониман“, рекла је Антић Ристић.

Нови Закон о спречавању насиља у породици ступио је на снагу 1. јуна 2017. године и он обухвата две хитне мере: меру удаљавања лица из простора у коме је вршено насиље и меру забране комуникације и прилаза жртви насиља.

Гнев онога који чини насиље увећан је самим исељењем, због којег се осећа додатно понижено и јавно осуђено, јер сви виде да је он насилник.Онда чујемо изјаве „она ли ће мене да избаци“, „убићу је кад се вратим“ и слично,“ рекла је Антић Ристић.

Само препознавање критичних тренутака у односу жртва-насилник и уопште препознавање насиља у породици је први корак ка спречавању фаталног завршетка“, истиче Антић Ристић и додаје да појединци у институцијама морају убудуће да обрате пажњу на такве критичне тренутке, што им налаже и нови Закон о спречавању насиља у породици.

„Важно је бити информисан да ли сте изложени породично – партнерском насиљу, ко вам може помоћи и како се на време заштитити. Бројеви СОС телефона у Врању су 017/410-822 и 066/410-822, mail: sosvr@hrcvr.org“, истиче Антић Ристић.

Извор: Врањске и Координационо тело