Архива вести
                   

ОГРАНИЧЕНО ОКУПЉАЊЕ И РАД УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА У ЛЕСКОВЦУ И МЕДВЕЂИ

7. јули 2020.

Лесковац, Медвеђа - Иако је након погоршања епидемиолошке ситуације на југу Србије Лесковац први донео конкретне мере за спречавање ширења вируса корона, попут обавезног ношења маски у затвореном простору, Градски штаб за ванредне ситуације донео је нове. Угоститељски објекти ће радити до 23 часа, ограничено је окупљење, а маске су обавезне у јавном и такси превозу. Исте мере донео је и надлежни Штаб у општини Медвеђа.

Већ десетак дана се бележи пораст броја оболелих од ковида на југу Србије, а Лесковац је први поново увео мере. Ипак, због лоше епидемиолошке ситуације, поново је заседао Градски штаб за ванредне ситуације.

Одлука је да се рад угоститељских објеката ограничи, запослени морају носити маске, као и гости приликом уласка и изласка из просторија и коришћења тоалета. Придржавање прописаних мера ће контролисати надлежне инспекције.

Дискотеке могу да раде само у статичном режиму - гости могу бити за столовима за седење, док је играње и стајање уз столове забрањено. Број људи који може боравити у затвореном простору је 100, а на отвореном 500, уз поштовање мере физичке дистанце и коришћење заштитне маске.

Препорука Завода за јавно здравље је да се на 2 недеље у образовним установама одложе сви скупови и свечаности, као и свадбе, крштења, журке и друге прославе са већим бројем учесника.

На 2 недеље ће бити затворени спа и велнес центри, као и базени на затвореном, док ће  рад козметичких и фризерских салона, салона лепоте, фитнес центара и теретана бити организован уз спровођење свих мера заштите.

Препорука је да се заштитне маске носе на пијацама, а обавеза се односи на продавце, купце и раднике пијаце. Препорука је да се у парковима, на дечијим игралиштима и спортским отвореним теренима одржава физичка дистанца од 2 метра, осим уколико се у њима борави са лицима из породичног или заједничког домаћинства,  наводе у Штабу.

Ношење заштитних маски обавезно је у јавном и такси превотзу, а особама без маске забрањен је улаз у возила јавног и такси превоза.

Спровођење прописаних мера контролисаће Одељење за инспекцијске послове и Одељење комуналне милиције Градске управе Лесковца.

Исте мере важе и на територији општине Медвеђа, а контролисаће их тамошња инспекција.

Извор: Јужне вести и Координационо тело