Архива вести
                   

ОД СЕПТЕМБРА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА НОВИ ФАКУЛТАТИВНИ ПРЕДМЕТ О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ

27. јун 2017.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић потписао је  са министром просвете Младеном Шарчевићем Протокол о сарадњи на програму „Основи безбедности деце,“ захваљујући коме ће од септембра бити уведен нови факултативни предмет у основне школе.

Ученици четвртог и шестог разреда ће, од следеће школске године, имати предмет о безбедности деце  чији примарни циљ је превенција. Ученици ће једном месечно имати предавања на различите теме о безбедности у саобраћају, штетном утицају дроге и алкохола, опасностима које их вребају на интернету и друштвеним мрежама. Теме разговора са децом четвртог и шестог разреда укључиваће и насиље како негативну друштвену појаву, превенција и заштита деце од трговине људима, као и шта је неопходно предузети у заштити од пожара и природних непогода.

Министар Стефановић је истакао да  малишани треба боље да се упознају и са основама безбедности у саобраћају. Он је рекао да ће у МУП - овом програму учествовати велики бројем предавача који ће долазити у школе.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да му је веома драго што два министарства настављају добру сарадњу која је започета у септембру, када су он и министар Стефановић обилазили школе и трудили се да развију што више безбедносних мера.

Он је додао да је потребно позабавити се вршњачким насиљем и истакао да ће се Министарство просвете, у сарадњи са центрима за социјални рад и школским полицајцима, трудити да ојача школске тимове.  

Извор: Инфо центар југ и Координационо тело