Архива вести
                   

ОД СЕПТЕМБРА МОГУЋЕ ПОДИЗАЊЕ КРЕДИТА ДО 90.000 ДИНАРА У БАНКАМА ГДЕ НЕМАТЕ РАЧУН

31. август 2020.

Београд - У банкама ће почетком септембра бити могуће узети кредит до 90.000 динара иако у тој банци немате отворен рачун. Одлука о одобравању кредита ће бити искључиво на банци.

Новим прописима централне банке, банкама је дата могућност да одобравају кредите до 90.000 динара особама које не примају зараду преко рачуна у њима.

Кредит ће бити могуће враћати до две године, што би уз камату од десетак одсто значило месечну рату око 4.150 динара током 24 месеца.

Једно од најчешћих питања у вези са овим кредитом је да ли могу да га узму и студенти, незапослена лица или грађани који раде на црно. Одговор је негативан, јер је један од кључних услова за одобравање кредита у Србији доказ о заради, било да је у питању плата или пензија.

Банке одобравају кредите и грађанима који раде на одређено време, али им последњу рату везују за истек радног односа. Грађани којима буде одобрен кредит ће морати да потпишу изјаву и да је дају под пуном кривичном и материјалном одговорношћу.

Свака банка ће понаособ одлучивати колика ће бити камата. Садашња ситуација је да се кеш кредит у банкама може узети по просечној камати од око 10 до 12 одсто, што би у случају кредита од 90.000 динара на две године значило просечну месечну рату од око 4.150 динара.

Банке ће проверавати кредитну историју дужника, односно да ли постоје кашњења у отплати других кредита и дуговања по картицама.

Извор: Блиц, Јужне вести и Координационо тело