Архива вести
                   

ОД ОКТОБРА ИСПЛАЋИВАЊЕ ЗАРАДА И НЕРАДНИМ ДАНИМА

20. јун 2018.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Послодавци у Србији ће од октобра ове године моћи запосленима да исплаћују зараде и нерадним данима, чак и ноћу. 

„Грађани ће истог тренутка имати уплаћени новац на својим рачунима, што је омогућено новим „инстант” платним системом, који ће Народна банка Србије (НБС) пустити у рад у октобру,” изјавила је за  „Танјуг” Драгана Станић, генерални директор Сектора за платни систем НБС.

„Радници ће за неколико секунди добити плату ако послодавац наложи својој банци да  изврши  инстант плаћање, јер ће све банке ту могућност нудити својим клијентима, па и послодавцима”, казала је Станић.

Досадашња пракса је била да када послодавац одлучи да зараде исплати радницима у петак после подне, новац је могао да „легне на рачун” тек у понедељак, или, у случају да се ради о празнику, након њега.

Станић је обласнила да ће, по налогу послодавца, трансакција проћи кроз платни систем НБС за свега неколико секунди, док ће банка у којој грађани имају рачун бити дужна да та средства одмах пребаци на рачун клијента.

Извор: Танјуг, РТВ Ритам и Координационо тело